Δευτέρα 27 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΛΙΒΥΗ
Μαίνονται οι μάχες στην Τρίπολη

Σφοδρές μάχες μαίνονταν από το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ έκαναν νέα προσπάθεια να προελάσουν στην Τρίπολη, έδρα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του δοτού πρωθυπουργού, Φ. Σάρατζ.

Ο αυτοονομαζόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ (πρώην στρατηγού του Καντάφι που πέρασε στην υπηρεσία της CIA και σήμερα, όπως φαίνεται, έχει τη στήριξη της Γαλλίας, που υπερασπίζεται τα μονοπώλιά της στη χώρα) άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσει την Τρίπολη στις 4 Απρίλη, αλλά δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις στο νότιο τμήμα της πόλης.

Ο στρατός του Χάφταρ εξαπέλυσε νέα έφοδο το πρωί του Σαββάτου, προσπαθώντας να προελάσει στο δρόμο από το παλιό αεροδρόμιο, σε νότιο προάστιο, προς το κέντρο της πόλης, αλλά δεν σημείωσε πρόοδο, είπαν κάτοικοι.

Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ στις 4 Απρίλη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 510 άνθρωποι, χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, 75.000 έχουν εκτοπιστεί, ενώ χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί μέσα σε κέντρα κράτησης. Ορισμένα νότια προάστια έχουν ισοπεδωθεί. Σχολεία έχουν κλείσει, οικογένειες έχουν χωριστεί στη μια και στην άλλη πλευρά του μετώπου, ενώ οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ