Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Κόμβος» για ΝΑΤΟική εφόρμηση σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι πρωτόγνωρες σε μέγεθος στρατιωτικές δυνάμεις που προωθούνται προς τα Βόρεια, προορίζεται να πάρουν μέρος σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Ο Αμερικανός πρέσβης επιθεωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή
Ο Αμερικανός πρέσβης επιθεωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή
Μια γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση - που πήρε άμεσα μια πρώτη μαχητική απάντηση από τις δυνάμεις του ΚΚΕ στην πόλη - ξεκίνησε την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, και τον νομό Εβρου γενικότερα, για το ξεφόρτωμα στο λιμάνι της πόλης εκατοντάδων οχημάτων και άλλου εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού και τη διεκπεραίωσή τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με τη στήριξη και των κατά τόπους δημάρχων και περιφερειαρχών, που στρώνουν «κόκκινα χαλιά» στους μακελάρηδες ιμπεριαλιστές, πουλώντας παραμύθια στο λαό περί «ανάπτυξης» και «ασφάλειας». Σ' αυτήν την επιχείρηση μετατροπής της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση πρωτοστατούν και διάφοροι «πρόθυμοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Και το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο καταδίκης τους και ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην πραγματικότητα, η νέα αυτή ΝΑΤΟική εφόρμηση από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στόχο έχει να προωθήσει με το προκάλυμμα των ασκήσεων μάχιμα στρατιωτικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία και την προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης που κάνει η Κίνα. Η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτόν τον σχεδιασμό, ως γεωπολιτικός «μεντεσές» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE» και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα. Θα αξιοποιηθούν από μάχιμα τμήματα των Αμερικανών που θα πάρουν μέρος από 3 έως 24/6 στην άσκηση «Saber Guardian 2019», σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Θα πάρουν επίσης μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019», στη Βόρεια Μακεδονία, «καθοδηγητής» της οποίας, για να προσαρμοστεί τάχιστα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας, έχει αναλάβει μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να πανηγυρίζει την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη για την πρώτη πτήση - εντός της βδομάδας - των «F16» της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τον εναέριο χώρο της.

Η «Decisive Strike» είναι η ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, από 5/6 έως 10/7 στο γιγαντιαίο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, το οποίο οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να αξιοποιήσουν και περαιτέρω με την ένταξη της Β. Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία. Στην άσκηση σχεδιάζεται να πάρουν μέρος και δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο. Θα έχει προηγηθεί, στις 2 - 3/6, επίσκεψη στη Β. Μακεδονία του ίδιου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, ο εξοπλισμός των οποίων διεκπεραιώνεται μέσα από την Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να πάρουν μέρος και σε άλλες ασκήσεις στην περιοχή, όπως η «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή και τμημάτων από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι όλη αυτή η δραστηριότητα μέσω ασκήσεων «κουμπώνει» πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ