Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντλούμε δύναμη από την πάλη του λαού

Με επισκέψεις στο Λύκειο Ληξουρίου, στα ιχθυοτροφεία και στο νοσοκομείο της πόλης ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά

Κατάμεστο ήταν το Δημαρχείο του Ληξουρίου την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Κατάμεστο ήταν το Δημαρχείο του Ληξουρίου την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Η νεολαία πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόρφωση. Χρειάζεται να αντιδράσει γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα στο χώρο της εκπαίδευσης». Αυτό το μήνυμα έστειλε στους μαθητές του Λυκείου Ληξουρίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μέσα από την ομιλία που έκανε στο γεμάτο αμφιθέατρο του σχολείου, πρώτο σταθμό για τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της, στην Κεφαλονιά.

Η Αλ. Παπαρήγα, έκανε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους μαθητές, αφού μετά το τέλος της ομιλίας της δέχτηκε ερωτήσεις από τα νέα παιδιά, τα οποία κατέθεσαν τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους και τις ανασφάλειές τους για το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο στο χώρο της εκπαίδευσης.

«Ολο και λιγότερα παιδιά που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, θα πηγαίνουν στα Πανεπιστήμια τα επόμενα χρόνια. Η παιδεία, έχει μετατραπεί σε ακριβό προϊόν», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας με τους μαθητές. Ετσι όπως οργανώνεται, σήμερα η παιδεία -υπογράμμισε σ' άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα- μπορεί να οδηγήσει στην αποστροφή του μαθητή για τη μάθηση. Οι νέοι άνθρωποι, επισήμανε αμέσως μετά, «έχουν δικαίωμα να ζητούν κάτι πολύ καλύτερο και σαν περιεχόμενο και σαν αποστολή της παιδείας, που θα τους δίνει και τη δυνατότητα μετά να ζήσουν μια ζωή με όπλο τη γνώση. Μια γνώση που θα γίνεται σεβαστή, όπως σεβαστή θα γίνεται και η δική τους η προσωπικότητα».

Με τους μαθητές στο Λύκειο Ληξουρίου
Με τους μαθητές στο Λύκειο Ληξουρίου
Παράλληλα, η Αλ. Παπαρήγα, συναντήθηκε και με την κοινότητα των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις για το μέλλον της εκπαίδευσης, καθώς και τα δικά τους καθημερινά προβλήματα. «Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πρέπει να ανοίξουν το μέτωπο της παιδείας, να πιέσουν και να δράσουν, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα, αλλά και να μελετήσουν και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσής τους», ήταν η παρότρυνση που έσωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας της Αλ. Παπαρήγα, ήταν τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο είδος της, στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται 62 άτομα σε μόνιμη βάση και η παραγωγή της ανέρχεται σε 1.200 τόνους ψάρια το χρόνο. Η Αλ. Παπαρήγα, ξεναγήθηκε στους χώρους του ιχθυοτροφείου, ενώ είχε και μια μικρή συνάντηση με τους εργαζόμενους μέσα στο χώρο συσκευασίας.

Αντάλλαξε σκέψεις και απόψεις με τους εργαζόμενους για το θέμα του ασφαλιστικού και των αμοιβών και τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μην πέφτουν στο ψευτοδίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και να ενισχύσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. «Αντλούμε δύναμη από την πάλη του λαού», ήταν η χαρακτηριστική φράση της Αλ. Παπαρήγα.

Στο νοσοκομείο στο Ληξούρι

Να πιστέψετε στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου στο Ληξούρι, η Αλέκα Παπαρήγα, χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της εκεί περιοδείας της.

Σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στο Ληξούρι, τόνισε πως η εμπορευματοποίηση στο χώρο της υγείας, αλλά και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η αντικατάσταση αυτών με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο διάστημα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίες οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου σε τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της υγείας, αλλά και η ασφυκτικά περιορισμένη πολιτική, από την πλευρά της κυβέρνησης, στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού παρά τις ελλείψεις.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι η εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, οι σωστές πολιτικές επιλογές και ταυτόχρονη ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος στην υγεία, αλλά και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Γιάννη Αραβαντινό και το ιατρικό προσωπικό. Ο Γ. Αραβαντινός ανέφερε πως τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι παρόμοια με αυτά των υπολοίπων της χώρας και σημείωσε πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων, με την επερχόμενη έλευση των μάνατζερ, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως τα προβλήματα δε λύνονται, αλλά αντίθετα διογκώνονται, γιατί αφενός μεν κλείνει η στρόφιγγα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, αφετέρου η εκτεταμένη ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας, προϋποθέτει για την ύπαρξη κέρδους την κατάργηση γενικευμένων κοινωνικών παροχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ