Παρασκευή 24 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σχέδια για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, κατά τουλάχιστον 10.000 άτομα, στο πλαίσιο περαιτέρω κλιμάκωσης της πίεσης σε βάρος του Ιράν, μελετούσαν χτες στον Λευκό Οίκο αξιωματούχοι του Πενταγώνου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν είναι οι δύο βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έχουν αναλάβει, τα τελευταία 24ωρα, την «ενημέρωση» του Κογκρέσου, για να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με το πρόσχημα της αύξησης των απειλών για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από το Ιράν ή από οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτό. Στο τραπέζι των αμερικανικών επιχειρησιακών σχεδιασμών απλώνονται και άλλα σενάρια. Οπως αυτά για την αύξηση των συστοιχιών πυραύλων Patriot και την αύξηση των επιχειρήσεων κατασκοπείας των μυστικών υπηρεσιών έναντι του Ιράν.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ παρακολουθούνται την ίδια ώρα στενά από το Ιράν. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ιρανικού στρατού στρατηγός Μοχάμεντ Μπακέρι τόνισε πως «παρακολουθεί βήμα - βήμα» τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Παράλληλα, επιχειρούνται στο παρασκήνιο και κάποια «ανοίγματα» σε πιθανά παζάρια. Ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γενς Πλότερ, μετέβη χτες εσπευσμένα στην Τεχεράνη, όπου μαζί και με τον Γερμανό πρέσβη στο Ιράν, Μίκαελ Κλορ Μπέρχτολντ, συνάντησαν τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, συζητώντας τις εξελίξεις γύρω από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που εγκατέλειψαν μονομερώς πέρσι οι ΗΠΑ και «διμερή ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ