Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Την Κυριακή οι νέοι σημαδεύουν σωστά: Δυνατό ΚΚΕ, κόντρα στη μιζέρια και την υποταγή

Η φετινή εκλογική μάχη έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ψηφίζουν για πρώτη φορά περίπου μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 17 ως 21 ετών. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα νέων ανθρώπων, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν απορρίψουν τον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε έως εδώ και πάνε στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια της ελπίδας και της ανατροπής, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αυτό το έχουν εντοπίσει, φυσικά, και όλα τα επιτελεία και τα κόμματα του συστήματος, που έχουν πέσει πάνω τους για να τους εγκλωβίσουν στο «μία από τα ίδια». Εδώ αξιοποιούνται, όπως πάντα, κακοπαιγμένα σόου και δικομματικοί καβγάδες, βαρετές αντιπαραθέσεις των κομμάτων του συστήματος μακριά από τα προβλήματα της νεολαίας.

Δεν θα πούμε «ευχαριστώ» σε αυτούς που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον μας

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε εκτενές κομμάτι της πρόσφατης ομιλίας του στην Κοζάνη για να απευθυνθεί στους νέους ψηφοφόρους. Ουσιαστικά τους κάλεσε να πουν και «ευχαριστώ» για τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4,5 χρόνια.

  • Ζητάει την ψήφο των 17άρηδων γιατί, λέει, τους έδωσε δικαίωμα ψήφου, γιατί είναι δήθεν το κόμμα που ακούει τη νεολαία. Οταν, όμως, οι μαθητές φώναζαν επί μήνες ότι δεν θέλουν το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που καταργεί κάθε έννοια γενικής μόρφωσης μετά τα 16 και στέλνει ακόμα περισσότερη πελατεία στους φροντιστηριάρχες, τι έκανε; Τους «άκουσε» τόσο πολύ που το έφερε για ψήφιση Μεγάλη Βδομάδα, με τα σχολεία κλειστά! Τόσο ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ τι λέει η νεολαία!
  • Ζητάει την ψήφο των νέων εργαζόμενων γιατί, λέει, ενίσχυσε την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν μπορούν πλέον να τους ξεζουμίζουν με 12ωρα οι εργοδότες. Τι δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτον, ότι η εφαρμογή των αντεργατικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μαζί με αυτούς που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, με εργοδοτική τρομοκρατία, ξεχειλωμένα ωράρια, μηδενικά δικαιώματα για τους νέους εργαζόμενους. Η γενίκευση της μαθητείας για τους νέους από τις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί για αυτούς τους νέους τον «υποκατώτατο» μισθό, με στόχο μάλιστα αυτός να γενικευτεί. Ενώ συνεχίζεται η νόμιμα απλήρωτη πρακτική χιλιάδων νέων από τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Δεύτερον, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, για να γίνει ένας έλεγχος σε κάθε επιχείρηση της χώρας χρειάζονται 14 χρόνια!
  • Ποια 12ωρα σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα ακούνε αυτά οι νέοι και οι νέες που δουλεύουν αυτήν την περίοδο στον τουρισμό και εξοργίζονται, όπως και οι συνάδελφοί τους στο εμπόριο. Οπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες, που έβλεπαν (στην τηλεόραση του ξενοδοχείου όπου δουλεύουν προφανώς, γιατί ρεπό δεν έχουν...) τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να τσακώνονται δήθεν για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με την επταήμερη εργασία... Βέβαια ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν προλάβει ήδη να ψηφίσουν τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας...

Οι μόνοι που έχουν λόγο να λένε «ευχαριστώ» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που τον συγχαίρουν: Οι εφοπλιστές και οι ξενοδόχοι, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, ο Τραμπ και η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Πάπας... Αυτά βλέπει η ΝΔ και κάνει σαν το παιδάκι που του πήραν το παγωτό από τα χέρια... Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη που τώρα απολαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ελίτ, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διστάζει να κάνει ακόμα και περιφρονητικές δηλώσεις, όπως αυτές περί «ψυκτικών», που απαντήθηκαν βέβαια από τους ίδιους του νέους του Περιστερίου...

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντιφασιστική, αντισυστημική επιλογή

Στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε και έναν «ωραίο τύπο», όπως είπε, τον ράπερ «Υποχθόνιο», ο οποίος άλλωστε συμμετέχει ανεπίσημα στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, για να καλέσει τους νέους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σαν απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Για όποιον δεν γνωρίζει, ο συγκεκριμένος «ωραίος τύπος» προβάλλει με τους στίχους του τις πιο σάπιες «αξίες» του εκμεταλλευτικού συστήματος: Τον πλουτισμό «επί πτωμάτων», τα ναρκωτικά, την υποτίμηση της γυναίκας. Είναι αυτός που σε ένα πολύ διαδεδομένο κομμάτι υπερηφανεύεται πως είναι «κροίσος μες στην κρίση». Με αυτά τα πρότυπα σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει «την Ελλάδα των πολλών» και να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά; Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό! «Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν» για να κλέψουν τη στήριξη των νέων.

Πάμε, όμως, στην ουσία: Οι νέοι που ανησυχούν για την άνοδο του φασισμού και θέλουν «το φίδι να ξαναγυρίσει στην τρύπα του», δεν πρόκειται να στηρίξουν αυτούς που με την αντιλαϊκή πολιτική τους αποτελούν τον καλύτερο χορηγό του φασισμού. Οποιος ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν συγκυβερνάει 4 χρόνια με ακροδεξιούς, δεν κωλυσιεργεί σε απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής (διαρκεί ήδη 4 χρόνια!), όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ψαρεύει στα βρωμόνερα του εθνικισμού, όπως κάνει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να βγάλει μέχρι και προεκλογικό σποτ για τη «δύναμη των Ελλήνων» με τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά (τον απέσυραν βέβαια μετά το κράξιμο)! Οι μαθητές και οι φοιτητές ξέρουν καλά ότι είναι τα μέλη της ΚΝΕ που δίνουν τη μάχη, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενάντια στο εθνικιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο. Οι φασίστες είναι τα καλύτερα τσιράκια του συστήματος. Αντιφασιστική ψήφος δεν είναι αυτή που ενισχύει κάποιον άλλο διαχειριστή του συστήματος, αλλά το αντίπαλο δέος του, το ΚΚΕ. Πιο δυνατό ΚΚΕ, για να γκρεμιστεί από την 3η θέση η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή! Αυτό θα είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για τους αγώνες της νεολαίας και του λαού!

Μέχρι την τελευταία στιγμή στη μάχη για ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

Στη νεολαία δεν ταιριάζει η μιζέρια του «μικρότερου κακού» που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο μεγαλύτερο. Δεν είναι ανάγκη να επιλέξει κανένα κακό. Δεν θα σπαταλήσει τις δυνάμεις και την ορμή της περιμένοντας πότε θα... βελτιωθεί η ΕΕ. Η ΕΕ αλλάζει συνεχώς, αλλά μόνο προς το χειρότερο, ακριβώς όπως και το καπιταλιστικό σύστημα, που έχει πλέον φάει τα ψωμιά του.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αυτή που ταιριάζει στη νεολαία. Γιατί το προοδευτικό, το σύγχρονο, το καινοτόμο δεν είναι να αποδέχεσαι τα πράγματα όπως έχουν, να φτάνεις στο σημείο να λες ότι εξαρτάται από «ανώτερες δυνάμεις» το αν θα καούμε στην επόμενη πυρκαγιά, όπως λέει η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στο ανατριχιαστικό σποτάκι της, που είναι βγαλμένο από τον μεσαίωνα. Προοδευτικό είναι να αμφισβητείς, να παλεύεις για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, ανασφάλεια.

Υπάρχουν θετικά δείγματα. Είναι χιλιάδες οι μαθητές που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται, δηλαδή με το ΚΚΕ. Είναι οι περισσότεροι - σε σχέση με άλλες χρονιές - φοιτητές που πριν ένα μήνα ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» δεύτερη δύναμη πανελλαδικά στις φοιτητικές εκλογές και ετοιμάζονται να κάνουν και το επόμενο βήμα. Είναι οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ που φέτος πιο μαζικά ψήφισαν και ανέδειξαν αγωνιστικά ΔΣ στους συλλόγους τους, ιδιαίτερα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και πολλοί που ακόμα το σκέφτονται, ταλαντεύονται, δεν έχουν αποφασίσει αν θα πάνε να ψηφίσουν. Θεωρούν ότι με την αποχή θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην ΕΕ. Ομως, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε με την αποχή. Είναι στάση παραίτησης, την οποία το σύστημα και η ΕΕ επιθυμούν για όσους δεν μπορούν να πείσουν. Το ΟΧΙ στην ΕΕ μπορεί να εκφραστεί μόνο με ΝΑΙ στο ΚΚΕ.

Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, οι φίλοι της Οργάνωσης που δίνουν μαζί μας αυτήν τη μάχη, αξιοποιούμε μέχρι και την τελευταία ώρα χωρίς να υπολογίζουμε κόπο και χρόνο. Δεν χαρίζουμε καμία νεανική ψήφο στο σύστημα. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να φτάσουμε στο στόχο μας: Να γεμίσουν οι κάλπες με χιλιάδες κόκκινες νεανικές ψήφους!


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ