Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στην συντρόφισσα Καίτη Φειδάκη

Σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους κόσμου, η πολιτική κηδεία χτες, στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για την ισχυροποίηση του Κόμματος, ακολουθώντας και το δικό της παράδειγμα, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετήσαμε χτες, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, την συντρόφισσα Καίτη Φειδάκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 64 χρόνων, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους τη γνωρίσαμε στα 45 χρόνια της κομματικής ζωής και συνεπούς δράσης της.

Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς στη Νέα Φιλαδέλφεια, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Γεννημένη στην Αθήνα, παιδί εργατικής οικογένειας, η Καίτη Φειδάκη εργάστηκε και η ίδια ως εργατοϋπάλληλος του ιδιωτικού τομέα σε εργοστάσια οινοποιίας - ποτοποιίας. Από το 1988, ήταν χρεωμένη στον «Ριζοσπάστη» και στο εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή», σε υπεύθυνες θέσεις.

Συμμετείχε στις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Κίνησης και του Συλλόγου Νέων Ν. Φιλαδέλφειας, όπως και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το 1973. Στις αρχές του 1975 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το 1977 στο Κόμμα, στις Οργανώσεις της Ν. Φιλαδέλφειας.

Εκτοτε αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο ΚΚΕ, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, αναλαμβάνοντας πολλές και υπεύθυνες κομματικές δουλειές, στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τις Αχτίδες Δυτική και Κέντρου.


Υπήρξε Γραμματέας της Βορειοδυτικής Αχτίδας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Δούλεψε κομματικά στον κλάδο της, τα Τρόφιμα - Ποτά, ως Γραμματέας της ΚΟΒ ΦΙΞ και πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ζύθου - Ποτών και Τυποποιημένων προϊόντων. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση με την ΕΣΑΚ, της οποίας υπήρξε μέλος του κλαδικού της γραφείου, αλλά και στην ΕΠΗΕΑ, το σωματείο του διοικητικού προσωπικού των εφημερίδων.

Η συντρόφισσα Καίτη διετέλεσε μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, της Διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη» και υπεύθυνη της «Σύγχρονης Εποχής», συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη των εκδόσεων, του βιβλίου, στο ανέβασμα της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Εγινε έτσι παράδειγμα για όλους τους συντρόφους που είναι χρεωμένοι σε αυτό το καθήκον. Στο 19ο και στο 20ό Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τίμησε το Κόμμα με τη συνέπεια και το ήθος της

Χτες, ήταν πολλοί εκείνοι που ήρθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μία κομμουνίστρια που αποτέλεσε παράδειγμα με τη στάση ζωής της. Που στάθηκαν σεμνά μπροστά στη σορό της, σκεπασμένη με τη σημαία του Κόμματος, το οποίο με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, και το Σαββατοκυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη», με τιμητική φρουρά τους συντρόφους της, με συνοδεία τις αγαπημένες της ρεμπέτικες μελωδίες.


Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Για την απώλεια της συντρόφισσάς μας Καίτης Φειδάκη, που έφυγε πρόωρα, πενθούμε σήμερα. Βρισκόμαστε όλοι εδώ, συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, για να την αποχαιρετήσουμε και να την κατευοδώσουμε στο τελευταίο της ταξίδι.

Η ΚΕ του Κόμματος, με μεγάλη θλίψη, βαθύ πόνο αλλά και με υπερηφάνεια, αποχαιρετά σήμερα ένα άξιο μέλος της, μια σπουδαία συντρόφισσα, που με την πολύχρονη προσφορά της, τη συνέπεια και το ήθος της τίμησε το Κόμμα.

Μια κομμουνίστρια και ξεχωριστή αγωνίστρια, που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ. Που με απαράμιλλη υπευθυνότητα ασκούσε πάντοτε τα κομματικά της καθήκοντα, ενισχύοντας την πίστη και τη σταθερότητα στα ιδανικά μας.

Πάλευε μαχητικά, αναδεικνύοντας κάθε φορά την ευθύνη του αγωνιστή σε κάθε ζήτημα. Ηξερε να ακούει και να επικοινωνεί με την άποψη των συντρόφων της. Ηταν αγέρωχη. Μιλούσε απλά, λιτά και καθαρά. Ηταν σταθερή στις επιλογές της. Αποτελεσματική στη δράση μας.

Συντρόφισσα Καίτη,

Πικραθήκαμε αφάνταστα από τον πρόωρο θάνατό σου. Με δυσκολία θα τον αποδεχτούμε, αλλά με πείσμα, όπως εσύ θα ήθελες, θα συνεχίσουμε, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη σου.


Μας λείπει το βλέμμα σου, το χαμόγελό σου... Η χαρά και η αισιοδοξία σου για τη ζωή και το Κόμμα. Κρατάμε το πείσμα σου να παλεύεις θαρραλέα τις δυσκολίες. Αποτελείς παράδειγμα στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος. Για να γίνουν πράξη τα ιδανικά και οι αξίες μας.

Για όλους εμάς που σε γνωρίσαμε, θα θυμόμαστε την αποφασιστικότητά σου για την υλοποίηση των στόχων μας. Ησουν ταγμένη απόλυτα και ολοκληρωτικά στην υπόθεση του Κόμματος, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Πάντοτε ανήσυχη και πρωτοπόρα. Ποτέ δεν συμβιβάστηκες με τη ρουτίνα στην κομματική δουλειά. Δεν το βαλες ποτέ κάτω. Ακόμη και τις μεγάλες δυσκολίες με την αρρώστια σου τις αντιμετώπιζες με αφάνταστη καρτερικότητα και δύναμη. Υπήρξες παράδειγμα ανιδιοτελούς και ακούραστης κομμουνίστριας.

Η συντρόφισσα Καίτη ήξερε να συνδέει την αποφασιστικότητα με την πίστη στη δυνατότητα του Κόμματος και του αγώνα. "Ναι θα τα βγάλουμε πέρα", "Ναι το παλεύουμε, είναι δύσκολο, όμως κοίτα, κάνουμε βήματα", έλεγε μέχρι και τις τελευταίες δύσκολες μέρες της.

Με τη στάση, τη δράση και την προσφορά της έκανε πράξη τα λόγια του Βάρναλη: "Την ευτυχία την έζησα στο δόσιμο χωρίς μιστό, τη λευτεριά στο σκλάβωμα σε κάποιο ιδανικό σωστό".

Συντρόφισσα Καίτη,

Στάθηκες σ' όλη σου τη ζωή περήφανη κομμουνίστρια, με στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός θα νικήσει, ότι το ΚΚΕ με το Πρόγραμμα και τις αρχές του θα επικρατήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα 1989 - '91, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης και το Κόμμα έδινε τον αγώνα να μη διαλυθεί από τη θύελλα των ανατροπών και τον οπορτουνισμό, στάθηκες βράχος, κόντρα στις επιθέσεις των αστών και οπορτουνιστών.


Ριζώσαμε μαζί το Κόμμα στις φτωχογειτονιές, στη γειτονιά σου. Φεύγεις, συντρόφισσα, και μας αφήνεις μια πλούσια κληρονομιά. Η αγωνιστική σου αξιοπρέπεια και προσφορά, το παράδειγμά σου, ας είναι μικρή παρηγόρια για τον αγαπημένο σου σύντροφο Αποστόλη, τα αγαπημένα σας παιδιά, για όλους τους συγγενείς σας.

Συντρόφισσα Καίτη,

Εκπλήρωσες στο ακέραιο το καθήκον σου. Σε αποχαιρετάμε με μια υπόσχεση. Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα που συντέλεσες και εσύ, το εκδοτικό του Κόμματος, θα μείνει όρθιο. Καλό ταξίδι συντρόφισσα Καίτη. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε χαιρετά».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org