Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Επισκόπηση» των επικίνδυνων σχεδιασμών

Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) της ΕΕ και αύριο η αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MC/CS). Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη ΣΕ της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, εστιάζοντας την προσοχή τους, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση της κοινής δέσμης προτάσεων και στη στρατιωτική κινητικότητα, ενώ θα προχωρήσουν σε επισκόπηση των ιμπεριαλιστικών αποστολών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Θα ασχοληθούν, μεταξύ άλλων, με τις «εκπαιδευτικές» αποστολές και τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ (EUFOR «Althea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επιχείρηση «Atalanta» της EUNAVFOR Somalia, και επιχείρηση «Sophia» της EUNAVFOR MED στην Κεντρική Μεσόγειο). Επιπλέον, θα εξετάσουν τη στρατιωτική διάσταση του λεγόμενου «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», σχήμα που προωθεί η ΕΕ για ενοποίηση κανονισμών και κανόνων στα FIR των κρατών - μελών.

Ακόμα, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες και στα χρηματοδοτικά μέσα και θα ενημερωθούν για την υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), πρόγραμμα προώθησης στρατιωτικών μέσων και δυνατοτήτων της ΕΕ, στο οποίο πρωταγωνιστικούς ρόλους διεκδικεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μέρος των συνεδριάσεων θα παραστούν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του, καθώς και αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι από τις χώρες «εταίρους» (μεταξύ άλλων, από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ).

Αναμένεται επίσης να παραστεί ο διοικητής της κοινής δύναμης της «G5 Sahel», στρατιωτική δύναμη από τις χώρες Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας που «συνεργάζονται» στενά με τους 4.500 στρατιώτες της γαλλικής επιχείρησης «Barkhane», με στόχο την «ασφάλεια και σταθερότητα» στη Δυτική Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση αύριο της ΣΕ του ΝΑΤΟ (γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνη), στην ατζέντα περιλαμβάνεται «ενημέρωση» στους αρχηγούς από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ για το «πολιτικό πλαίσιο» και τα «βασικά στρατηγικά ζητήματα» που αντιμετωπίζει η λυκοσυμμαχία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη «Δομή Αποτροπής και Αμυνας» του ΝΑΤΟ, όπως και και τις ευθύνες και αρμοδιότητες του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή (SACEUR, ο Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς).

Θα πραγματοποιήσουν επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τις χώρες του λεγόμενου Μεσογειακού Διαλόγου (Αίγυπτο, Αλγερία, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Τυνησία), σχήμα για εδραίωση της ευρωατλαντικής παρουσίας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, εξ ου και θα συζητήσουν για «πρωτοβουλίες προβολής σταθερότητας» και την «οικοδόμηση αμυντικών ικανοτήτων» στις εν λόγω χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα των αντιπαραθέσεων(2017-01-18 00:00:00.0)
Δρομολογούνται αποφάσεις για στενότερη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ(2016-11-08 00:00:00.0)
Η Ελλάδα συμμετέχει στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2011-10-27 00:00:00.0)
Πανηγύρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό(2011-05-13 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για αποστολή χερσαίων δυνάμεων(2011-05-04 00:00:00.0)
Πολεμικά συμβούλια ΝΑΤΟ και ΕΕ(2007-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ