Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Συνεχίζεται ο κατήφορος της πλειοψηφίας της διοίκησης

Σε συγκέντρωση αύριο στις 8 π.μ. καλεί η ΔΑΣ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, καλεί τους εργαζόμενους, τους αντιπροσώπους και τα σωματεία η ΔΑΣ, με αφορμή την προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας να προχωρήσει (στις 22 και 23/5) στο 16ο Συνέδριό του νομιμοποιώντας νόθες και παράτυπες διαδικασίες.

«Εξω οι νόθοι από το Εργατικό Κέντρο Θήβας - Εξω η εργοδοσία από τα συνδικάτα», είναι το σύνθημα της κινητοποίησης.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η πλειοψηφία του ΕΚ Θήβας, «αντιγράφοντας τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, οδήγησε σωματεία σε νόθες και παράνομες αρχαιρεσίες μόνο και μόνο για την αναπαραγωγή αντιπροσώπων ώστε να διασφαλίσει τις καρέκλες της».

Μεταξύ άλλων η ΔΑΣ καταγγέλλει τα εξής: Σε καταστάσεις ψηφισάντων σε μια σειρά από σωματεία (κλαδικό Πλαστικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων) «αναγράφονται ονόματα συναδέλφων οι οποίοι δεν ψήφισαν ποτέ και έχει πλαστογραφηθεί η ίδια τους η υπογραφή». Σε αρχαιρεσίες σωματείων καταγράφεται συμμετοχή διευθυντικών στελεχών. Μια σειρά από σωματεία «πραγματοποίησαν αρχαιρεσίες για ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής χωρίς την παρουσία δικαστικού ή δικηγόρου», ενώ έχουν διαπιστωθεί εκατοντάδες διπλοψηφίες.

Μεθοδεύεται αποκλεισμός ζωντανών σωματείων

Ο κατήφορος ωστόσο δεν σταματά εδώ: Η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό σωματείων με πρόσχημα την οικονομική τους τακτοποίηση. Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πλειοψηφία του ΕΚ Θήβας «έρχεται με νέο έγγραφό της να απειλήσει με μη συμμετοχή στο συνέδριο όσα σωματεία δεν έχουν πληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ των υποχρεώσεών τους!». Σε συνθήκες μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, και παρότι είναι συνήθης πρακτική των δευτεροβάθμιων οργανώσεων να διευκολύνουν τη συμμετοχή τους και να μη βάζουν εμπόδιο τα οικονομικά, η πλειοψηφία του ΕΚ Θήβας μεθοδεύει τον αποκλεισμό σωματείων. «Το ίδιο το ΕΚΘ δεν πληρώνει συνδρομή προς τη ΓΣΕΕ για να συμμετάσχει στο συνέδριό της», υπενθυμίζει η ΔΑΣ και καταγγέλλει την ηγετική ομάδα του ΕΚΘ που «έχει απαίτηση από τα σωματεία της δύναμής του να είναι τυπικά σε κάτι που το ίδιο το ΕΚΘ δεν είναι».

«Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και η ομάδα του ενώ πρωτοστάτησαν στη σαπίλα, στις νοθείες, στις πλαστογραφίες, στις αλλοιώσεις εγγράφων σωματείων και εκφύλισαν κάθε διαδικασία, έρχονται τώρα να γίνουν τιμητές της τυπικότητας με αφορμή τα οικονομικά των σωματείων!», τονίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Ενημερώνει μάλιστα τους εργαζόμενους και τα σωματεία πως αν η πλειοψηφία είχε σκοπό να οργανώσει πραγματικά εργατικό συνέδριο θα ενεργοποιούσε την πρόβλεψη του καταστατικού του ΕΚΘ (άρθρο 12, παράγραφος 4) που προβλέπει πως η διοίκηση «μπορεί με απόφασή της να απαλλάσσει, εν όλω ή εν μέρει, τη συνδρομή των σωματείων την οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλλουν».

Από την αυθαιρεσία της πλειοψηφίας δεν ξέφυγαν ούτε οι άδειες των αντιπροσώπων. Σε επιστολές που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γγ του ΕΚΘ προς την εργοδοσία σε μια σειρά από επιχειρήσεις, ζητούν να δοθεί άδεια στους αντιπροσώπους που εκλέγονται με τα ταξικά σωματεία (Χημικής Βιομηχανίας «Ο Σπάρτακος» και Φαρμάκου) «μόνο για την πρώτη μέρα του συνεδρίου και όχι για τη δεύτερη». Την ίδια στιγμή, «με άλλες επιστολές προς την εργοδοσία της "Eurodrip", ζητάνε να δοθεί άδεια και για τις δύο μέρες σε δύο "εκλεγμένους αντιπροσώπους" του σωματείου - φαντάσματος "Πλαστικών"».

Μετά από τηλεφωνική διαμαρτυρία αντιπροσώπου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε «κατά λάθος» και ότι θα έστελνε «διορθωτική επιστολή». Τον διέψευσε όμως η προσωπάρχης επιχείρησης, που σε ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωσε εργαζόμενο πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ «άδεια απαιτείται μόνο για την πρώτη μέρα» του συνεδρίου, καθώς στις 23/5 η ψηφοφορία διεξάγεται από το πρωί μέχρι το απόγευμα, «επομένως μπορεί ο εργαζόμενος να πάει όποια ώρα θέλει χωρίς να επηρεάσει την εργασία του»...

Να γίνει συνέδριο των εργαζομένων!

Οι δυνάμεις και οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να γίνει συνέδριο των εργαζομένων «και όχι ένα νόθο "συνέδριο - εξπρές", με νόθους αντιπροσώπους και τη φυσική παρουσία της εργοδοσίας». Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΑΣ έχει προτείνει να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου όλων των ενστάσεων για νοθείες και παρατυπίες αλλά και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες του συνεδρίου σε μη εργάσιμη μέρα, προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία.

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Κανένας τίμιος εργαζόμενος να μην αποδεχτεί αυτήν τη σαπίλα και τον εκφυλισμό», σημειώνει η ΔΑΣ και καλεί σε συμπόρευση και κοινό βηματισμό «όλα εκείνα τα σωματεία, που παρά τις επιφυλάξεις τους προσβλέπουν στην ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και κατανοούν τη σημασία δυνατού ταξικού πόλου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ