Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων στη Νορβηγία

Την ώρα που ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό εντείνει τις πιέσεις για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση, φαίνεται ότι με μυστικότητα διεξάγονται συζητήσεις με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στη Νορβηγία, με μεσολάβηση της εκεί κυβέρνησης (στο πρότυπο της διαμεσολάβησης που έγινε το 2016 ως προθάλαμο της συμφωνίας της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών των FARC).

Tο νορβηγικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK μετέδωσε χτες ότι διεξάγονται ήδη εδώ και μέρες με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το εν λόγω μέσο σημειώνει ότι στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες (που και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι σε σημαντική αποστολή στο εξωτερικό) και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα Εκτορ Ροντρίγκες και από την άλλη πλευρά ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλάιντ, ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής Στάλιν Γκονζάλες, ωστόσο δεν είναι καθαρό σε τι αφορά η διαπραγμάτευση. Πάντως, είναι γνωστό ότι ο Γκουαϊδό και οι προστάτες του απαιτούν να γίνουν προεδρικές εκλογές, καθώς δεν αναγνωρίζουν αυτές του Μάη του 2018, στις οποίες τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απέχουν, ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο αρνείται αυτό το ενδεχόμενο, παρά μόνο μετά τη λήξη της θητείας της.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επίσης καταδίκασε χτες ως παραβίαση των διεθνών συμβάσεων την εισβολή στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον από την αστυνομία των ΗΠΑ και τη σύλληψη 4 μελών αντιπολεμικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην επέμβαση στη Βενεζουέλα και πραγματοποιούσαν μαζί με άλλους κατάληψη για περίπου 1 μήνα, επιχειρώντας να προστατέψουν το κτίριο. Η πρεσβεία τις τελευταίες μέρες είχε μείνει χωρίς ρεύμα και νερό και πολιορκούνταν από οπαδούς του Γκουαϊδό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 60 Βενεζουελάνοι λιποτάκτες στρατιωτικοί, που είχαν καταφύγει στα τέλη Φλεβάρη στην Κολομβία, εκδιώχθηκαν την Τετάρτη από ξενοδοχείο στη μεθοριακή πόλη Κούκουτα όπου διέμεναν, γιατί δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά του Γκουαϊδό που υποστηρίζουν στην κάλυψη των εξόδων διαμονής. Οπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Κολομβίας θα εξεταστούν σε ατομική βάση οι στρατιωτικοί για το αν θα τους δοθεί προσωρινή άδεια εργασίας για 2 χρόνια μέγιστο διάστημα. Οι στρατιωτικοί αυτοί, που έχουν πάρει και ...αμνηστία από τον Γκουαϊδό, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της λιποταξίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ