Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Προεκλογική φιέστα στην πλάτη των σχολικών καθαριστριών

Αθικτο το καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου, χωρίς ωράριο και άδειες, με μισθούς - ψίχουλα

Από κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών, με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Από κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών, με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Σε προεκλογικό σποτ και διαφήμιση της «έγνοιας» που τάχα έχει για τους «απλούς ανθρώπους» επιχείρησε να μετατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις σχολικές καθαρίστριες, με τον πρωθυπουργό να συναντά χτες εργαζόμενες στο Μέγαρο Μαξίμου και να εξαγγέλλει αυξήσεις 10% στους μισθούς τους και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και μια προοπτική σταθερότητας», υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα.

Στο διά ταύτα των εξαγγελιών, βέβαια, η υπόσχεση για «καλύτερες απολαβές» ισοδυναμεί με ένα... φιλοδώρημα, ενώ η «προοπτική σταθερότητας» αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη κοροϊδία.

«Δώσαμε μία πρώτη αύξηση 10% το 2017. Και σήμερα ερχόμαστε να δώσουμε μία δεύτερη αύξηση 10% στις απολαβές σας», είπε ο Αλ. Τσίπρας στις σχολικές καθαρίστριες, κάνοντας λόγο για «ηθική αναγνώριση» του έργου τους.

Οι σχολικές καθαρίστριες ωστόσο δουλεύουν με το καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου, με μισθούς της τάξης των 400 ευρώ, χωρίς ωράριο και άδειες. Οι μισθοί τους διαμορφώνονται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν, χωρίς να προσμετρώνται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια, σκάλες, τουαλέτες, γραφεία). Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα της μισθοδοσίας τους καταβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις με καθυστερήσεις μηνών. Η πείρα που έχουν από την «αύξηση» του 2017, που δόθηκε υποτίθεται για να καλύψει την αμοιβή τους για την εργασία καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, μεταφράστηκε σε λίγες δεκάδες ευρώ στο μισθό τους.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ακόμα «συμβάσεις διά νόμου τουλάχιστον διετείς», ώστε «να ξέρει ο καθένας και η καθεμιά από εσάς ότι έχει έναν χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο για να κάνει έναν οικογενειακό προγραμματισμό». Με δεδομένα τα παραπάνω, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιστωθεί η πατέντα της «διετούς σύμβασης», κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενες απολύονται στο τέλος του Ιούνη, μένουν άνεργες τους επόμενους μήνες και επιστρέφουν στη δουλειά το φθινόπωρο. Ετσι, στην καλύτερη περίπτωση, οι εξαγγελίες για «ασφάλεια στην εργασία» σημαίνουν δουλειά για δύο σχολικές χρονιές, με ένα ενδιάμεσο «διάλειμμα» ανεργίας.

Σωματεία Καθαριστριών: Δεν θα γίνουμε προεκλογική κορνίζα κανενός!

«Δεν θα γίνουμε γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες και στα παιχνίδια τους!», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση Σωματεία Καθαριστριών, υπενθυμίζοντας ότι στις πλάτες τους «έχουν παιχτεί αρκετά προεκλογικά παιχνίδια».

Οπως ξεκαθαρίζουν, οι εναλλαγές των κυβερνήσεων δεν έχουν οδηγήσει σε καμία αλλαγή στο εργασιακό τοπίο που επικρατεί στον κλάδο της Καθαριότητας. Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, την πολυδιάσπαση, την εργασιακή ομηρία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο σε δεκάδες χώρους δουλειάς, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές απογειώνει την κοροϊδία και «μοιράζει ψίχουλα, όταν μας έχουν κλέψει καρβέλια».

«Τα αιτήματά μας είναι δίκαια», διαμηνύουν τα σωματεία και διεκδικούν την ικανοποίησή τους «χωρίς επικοινωνιακά τρικ και εμπαιγμό». Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πως η ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ και οι αυξήσεις στους μισθούς είναι ζητήματα πάλης και αγώνα για όλο τον κλάδο και όχι «προεκλογική κορνίζα» για τον εκάστοτε διεκδικητή των κυβερνητικών θώκων.

Προκλητική κυβερνητική φιέστα και στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Αντίστοιχου περιεχομένου κυβερνητική φιέστα στήθηκε τις προηγούμενες μέρες και στο Νοσοκομείο Νίκαιας, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, και τον διοικητή του νοσοκομείου, στις πλάτες των εδώ και δύο μήνες απλήρωτων καθαριστριών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Νοσοκομείου Νίκαιας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τη στήριξη του διοικητή του νοσοκομείου, επιχείρησε να ξαναζεστάνει το παραμύθι της "εκδίωξης των εργολάβων από τα νοσοκομεία". Με ψέματα υπερασπίστηκε το αίσχος των ατομικών συμβάσεων!

Δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους και να κάνει εμπόριο ελπίδας. Υπόσχεται ότι θα προσλάβει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με διετείς ατομικές συμβάσεις, που θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ (...) Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα εξοικονομείται χρήμα για τα δημόσια νοσοκομεία.

Προσπαθούν να μας πουλήσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Κρύβουν σκόπιμα ότι οι ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο δεν λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, αντίθετα τα παρατείνουν. Καταρχάς η προκήρυξη των θέσεων δεν εξασφαλίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του συνεργείου θα προσληφθούν, ακόμα και με αυτές τις απαράδεκτες, άθλιες συμβάσεις. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος συγκεντρώσει παραπάνω μόρια θα προσληφθεί, είτε έχει προϋπηρεσία στο νοσοκομείο είτε όχι. Σε νοσοκομεία που εφαρμόστηκαν οι ατομικές συμβάσεις, πετάχτηκαν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι, όπως στο γειτονικό Τζάνειο.

Επίσης, και όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, εκτός από τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, δεν έχουν γλιτώσει ούτε την απληρωσιά, τις παραβιάσεις ωραρίων, ρεπό και φυσικά τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Ο μισθός για το 6ωρο (στον "Ευαγγελισμό" συγκεκριμένα, που ο Π. Πολάκης χρησιμοποίησε ως παράδειγμα) είναι 560 ευρώ. Στο μισθό συμπεριλαμβάνεται και το ανθυγιεινό επίδομα των 150 ευρώ, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει! Ο παράδεισος που υπόσχεται η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από μία νέα ομηρία».

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας», ενώ υπενθυμίζει επίσης ότι «απέρριψε, μαζί με τη ΝΔ, την πρόταση νόμου δεκάδων σωματείων του Δημοσίου, που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην εφαρμοστεί η «ανθρωποφαγική» εγκύκλιος για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα(2021-08-06 00:00:00.0)
Αγώνας για ενιαία Σύμβαση κόντρα στην πολυδιάσπαση του κλάδου(2018-09-19 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους(2013-03-08 00:00:00.0)
Απολύσεις καθαριστριών στα σχολεία(2011-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ