Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Μόνιμα τα μνημόνια διαρκείας για το λαό, για τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου

«Μια βασική ευθύνη αυτήν την περίοδο ήταν να εναρμονίσουμε το περιεχόμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής με το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το περιεχόμενο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, καθώς και με διάφορα κείμενα με τα οποία γίνεται ο συντονισμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να κινούνται όλα προς την ίδια στοχοθεσία και με τις ίδιες προτεραιότητες». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, παρουσιάζοντας στους αρμόδιους υπουργούς την πρώτη επικαιροποίηση της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Πρόκειται για τη «διασύνδεση» των σχεδιασμών που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με μια σειρά από μετρήσιμους αντιλαϊκούς στόχους και την κλιμάκωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπονται τόσο από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» όσο και από την «κανονικότητα» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, με τις εκάστοτε συστάσεις που απευθύνει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι τα μνημόνια διαρκείας για το λαό, προκειμένου να στηριχτούν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, συνεχίζουν να είναι εδώ, παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «εξόδου στο ξέφωτο».

Χρήμα με ουρά και προνόμια χωρίς τέλος στο κεφάλαιο

Το πλήρες σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, παραπάνω από φανερό είναι ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, με τα ματωμένα πλεονάσματα για τα πολλά επόμενα χρόνια, προκειμένου να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα και προνόμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ άλλων στο σχέδιο περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι έως το 2023 μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξεως των 55 δισ. ευρώ μόνο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τον συγχρονισμό του ΠΔΕ με τα πολυετή προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του ΠΔΕ μέσω της χρηματοδότησης από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Προβλέπεται ακόμη ο διπλασιασμός των «άμεσων ξένων επενδύσεων» από το 2% του ΑΕΠ σήμερα στο 4% μέχρι το 2025, προοπτική που, αν και σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από τη συνολική πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας και της Ευρωζώνης, σε κάθε περίπτωση έρχεται να «πατήσει» σε μια σειρά από «εμβληματικές» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Δραγασάκης, στην εισήγησή του, υπενθύμισε το νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την απλοποίηση των ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά πάρκα, την παροχή επενδυτικών κινήτρων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων ενδο-ομιλικών υπηρεσιών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Επίσης, όπως επισήμανε, «η πρώτη επικαιροποίηση απαντά με συγκεκριμένες δράσεις» σε ζητήματα όπως «με ποιες πολιτικές καλύπτουμε το επενδυτικό κενό, με ποιες πολιτικές αναβαθμίζουμε το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον».

Ο ΣΕΒ με αφορμή τις ευρωεκλογές

Σε κάθε περίπτωση, η «εθνική στρατηγική» υποτάσσεται στις προτεραιότητες που έχουν θέσει ο ΣΕΒ και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των τραπεζών.

Τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής όσο και την επιβεβαίωση ότι μόνο χειρότερη γίνεται η ΕΕ για τους λαούς αποτυπώνει και χτεσινό κείμενο - παρέμβαση του ΣΕΒ, με τίτλο «Ευρωεκλογές 2019: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», όπου οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

-- Στην «ανάγκη» για νέες, ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στην Ασφάλιση, με τη μόνιμη επωδό περί «γήρανσης του πληθυσμού (που) την καθιστά την ήπειρο με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία (45 έτη), αλλά και τον γηραιότερο πληθυσμό το 2030» και τη χαρακτηριστική «επισήμανση» ότι «τα ασφαλιστικά της συστήματα (...) είναι χτισμένα για διαφορετική πληθυσμιακή πυραμίδα».

-- Στις κατευθύνσεις για ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις και ανατροπές, για το βάθεμα της εκμετάλλευσης προκειμένου να θωρακιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, όπως σημειώνεται, «η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα υφίσταται μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα μια φθίνουσα συμμετοχή στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το 22% σε κάτω από 20%», ζήτημα που «συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή αδυναμία πολλών κρατών - μελών και χρονίζοντα προβλήματα».

Στο «διά ταύτα», υπογραμμίζουν ότι «σε μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις, η ελληνική ανταγωνιστικότητα υπολείπεται ακόμη περισσότερο των υπόλοιπων εταίρων, με ευρείες αρνητικές προεκτάσεις».

Μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες του ΣΕΒ αφορούν στην επίτευξη του στόχου για αύξηση της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15% του ΑΕΠ, νέο ΕΣΠΑ «που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη», προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την «4η βιομηχανική επανάσταση» κ.ά.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφέρει ότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους «καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος» και ότι στο βαθμό που δεν αντιστραφεί η τάση στη διάρκεια των επόμενων μηνών, για «φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019».

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στα κόμματα της αστικής διαχείρισης και δείχνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία «χαλάρωση», «θυμίζει» ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει πως «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ