Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης και στήριξης του λαού

Η... μεταμνημονιακή Ελλάδα του κεφαλαίου δεν χωράει ούτε τα ελάχιστα για τα λαϊκά στρώματα

Χωρίς καμία συζήτηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την εκκωφαντική σιωπή των άλλων αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, απέρριψε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με τα δήθεν «θετικά μέτρα». Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, συνοπτικά προέβλεπαν: Τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών προς το Δημόσιο, Εφορίες, τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους με εισοδηματικά κριτήρια τέτοια που να προστατεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από 1/1/2020, για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατάργηση της διάταξης που βάζει πρόσθετα εμπόδια για την κήρυξη απεργίας με το γνωστό «50+1».

Η απόρριψή τους έγινε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς καμία απολύτως αναφορά. Απλώς χτες ανακοίνωσε ποιες βουλευτικές τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός τις τροπολογίες του ΚΚΕ.

Πρόκειται για προτάσεις που προσφέρουν μια πολύ μικρή ανάσα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και το ΚΚΕ τις έχει επανακαταθέσει αρκετές φορές στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκ νέου απόρριψή τους τώρα από την κυβέρνηση, με τη συνενοχή των άλλων αστικών κομμάτων, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί στο λαό. Δείχνει το μέγεθος της απάτης που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα παραμύθια για τη «νέα μεταμνημονιακή εποχή» και το «ξημέρωμα μιας νέας εποχής που δίνει προοπτική δικαίωσης σε δύσκολες θυσίες για τον λαό», όπως είπε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την απόρριψη των τροπολογιών.

Επιβεβαιώνει πως τα υποτιθέμενα «θετικά μέτρα» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποτελούν πραγματική ανακούφιση για το λαό, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν το άλλοθι για τη συνέχιση της πολιτικής που χρεοκοπεί τον λαό, τον οποίο και καλούν να ζήσει με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τρελό φαγοπότι που εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο ληστεύοντάς τον.

Παράλληλα, η σιωπή των άλλων κομμάτων είναι μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής τους σύγκλισης με την κυβέρνηση. Αλλωστε, μαζί υπερψηφίζουν όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ενισχύσεις, επιχορηγήσεις κ.ο.κ.

Εκεί όμως που καταρρέει κάθε φιλεργατικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι με την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χωρίς φυσικά και χτες να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση: «Σας προκαλούμε, κατέθεσε το ΚΚΕ τροπολογία για το δικαίωμα στην απεργία. Τι σας εμποδίζει; Είναι δημοσιονομικό το ζήτημα; Πείτε μας, είναι δημοσιονομικό το ζήτημα και δεν την αποδέχεστε; Είναι δημοσιονομικό ζήτημα η κατάργηση του 50% συν 1, αυτό που καθιστά αδύνατη την απεργία; Ποιον προστατεύετε με αυτόν τον τρόπο; Τα συμφέροντα του εργαζόμενου ή του κεφαλαιοκράτη; Είναι εμβληματική αυτή η τροπολογία. Και, όμως, κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Σφυρίζετε αδιάφορα, προκαλώντας».

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, πρόσθεσε: «Αποκαλύπτεται από την απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ ότι δεν θέλετε να διαταράξετε τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους υλοποιείτε με πολλή θέρμη. Γι' αυτό απορρίπτετε κύρια την τροπολογία για την κήρυξη της απεργίας. Επιμένετε στα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατάργησή της. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα».

Από τους ομιλητές του ΚΚΕ τονίστηκε ότι η απόρριψη από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και αυτών των τροπολογιών, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά των δίκαιων αιτημάτων σωματείων και φορέων στη Βουλή, πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου και στις εκλογές, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και για τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...σε «κοινή κατεύθυνση» (22/9/2018)
Οι ανάγκες του λαού δεν χωράνε στα σχέδια κυβέρνησης, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (14/7/2018)
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τη στήριξη εργατικών - λαϊκών διεκδικήσεων (11/7/2018)
Σημαντική πρωτοβουλία - συμβολή στην πάλη συνταξιούχων και νησιωτών (7/7/2018)
Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός (20/6/2013)
ΑΤΙΤΛΟ (29/5/1997)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org