Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ
Εξυπηρετούν βρώμικα σχέδια, μετά μουσικής...

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί από πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενάντια στην προσπάθεια ξεπλύματος του κράτους - τρομοκράτη του Ισραήλ μέσω και του θεσμού της Γιουροβίζιον.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και η συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, η συλλογή υπογραφών για μποϊκοτάζ της φετινής Γιουροβίζιον, αλλά και το δημόσιο κάλεσμα του Ρότζερ Γουότερς (ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος Pink Floyd) στην καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον, να κάνει το βήμα και να μη στηρίξει με την εμφάνισή της το Ισραήλ.

Την κινητοποίηση των καλλιτεχνών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καθώς, όπως τονίζει, οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι και αδρανείς σε τέτοιες εξελίξεις - «πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να γινόμαστε πρωταγωνιστές στο ξέπλυμα εγκληματικών σχεδιασμών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ο διαχρονικός ρόλος της Γιουροβίζιον, που πέρα από μια καλοστημένη φιέστα της βιομηχανίας του θεάματος, ανέκαθεν εξυπηρετούσε και πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

«Η αξιοποίηση του θεσμού της Eurovision για το ξέπλυμα του κράτους του Ισραήλ δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Eurovision, ούτε και της ΕΕ. Αντίθετα, αποκαλύπτει πως ακριβώς αυτές είναι οι αξίες που υπηρετούν. Η Eurovision ως θεσμός έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προβολή μιας ψευδεπίγραφης κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και την προώθηση των ιδανικών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε πως κάθε χρόνο η γεωπολιτική "σκακιέρα" αναδεικνύει ακόμα και τον ίδιο τον νικητή της Eurovision ή τουλάχιστον επιβάλλει το κεντρικό θέμα συζήτησης που κερδίζει ή φτάνει ψηλά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα βράβευσης τραγουδιού συγκροτήματος από την Ουκρανία, δύο χρόνια πριν, το οποίο είχε σαν θέμα ένα "θρήνο" για τους συνεργάτες των ναζί που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα (!;), ακριβώς την περίοδο που κορυφωνόταν η επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, με την επιβολή μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή φασιστών.

Με αφορμή λοιπόν τη φετινή διοργάνωση της Eurovision, η στάση της ΕΕ αλλά και όλων των κρατών - μελών της ξεχωριστά, απέναντι στο κράτος του Ισραήλ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο πολιτικής υποκρισίας.

Σύσσωμες οι ηγεσίες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σύμμαχοι με το κράτος του Ισραήλ, του χτυπάνε φιλικά τον ώμο, του αναγνωρίζουν το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα", δηλαδή να κατέχει παράνομα τα εδάφη των Παλαιστινίων, να έχει μετατρέψει ακόμα και τις ελάχιστες ελεύθερες ζώνες σε πραγματική κόλαση, να δολοφονεί, να φυλακίζει ακόμα και χωρίς κατηγορίες χιλιάδες Παλαιστίνιους, ακόμα και μικρά παιδιά.

Δεν θέλουμε να είμαστε θεατές σε ακόμα ένα έργο κομμένο και ραμμένο στην πρόσφατη έκθεση του State Department των ΗΠΑ και για το ρόλο της χώρας μας διεθνώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με απίστευτο θράσος παριστάνει τον φίλο του Παλαιστινιακού λαού, υπηρετεί τις ίδιες "αξίες" που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ. Αναβαθμίζει διαρκώς τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατη είναι η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, με σαφή στόχευση την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας για την προώθηση ενός πολιτισμού που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία και απευθύνεται σε αυτήν, όχι για να τον "αγοράσει", αλλά για να την εξυψώσει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την ελληνική συμμετοχή, καθώς και τη μη προβολή της Eurovision από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org