Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Με τα ψηφοδέλτια της αντεπίθεσης, με ισχυρό ΚΚΕ για την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απόψε από δω, από την Πάτρα και με αυτήν τη μεγάλη, δυναμική συγκέντρωση, στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης. Μήνυμα αντεπίθεσης έστειλε και πριν από πέντε χρόνια ο λαός της Πάτρας, μήνυμα αντεπίθεσης στέλνει και σήμερα. Μόνο που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι πιο δυνατό, ξεπερνάει τα όρια της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας, φτάνει απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, γιατί λέει καθαρά, δυνατά: Τη μάχη στο δήμο της Πάτρας θα την ξανακερδίσουμε και θα την ξανακερδίσουμε πιο ενισχυμένοι, με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις.

Η Πάτρα έχει και θα συνεχίσει να έχει αγωνιστή, κομμουνιστή δήμαρχο

Η Πάτρα έχει και θα συνεχίσει να έχει αγωνιστή, κομμουνιστή δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη. Η Πάτρα έχει και θα συνεχίσει να έχει αγωνιστική, ανυπότακτη δημοτική αρχή, αμετακίνητη στο πλευρό του λαού. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς.

Το λένε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι του μόχθου, που βρήκαν στήριγμα και αποκούμπι στον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση. Στον αγώνα για να ζήσουν καλύτερα αυτοί και τα παιδιά τους.

Και όλοι μαζί, στις κάλπες που θα στηθούν σε λίγες μέρες, μπορούν να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά με το ψηφοδέλτιο της αντεπίθεσης. Και το ψηφοδέλτιο της αντεπίθεσης γράφει με μεγάλα γράμματα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις ευρωεκλογές. «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.


Με τα ψηφοδέλτια της αντεπίθεσης, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια σε όλους όσοι θέλουν να πάρουν το πράσινο φως, για να συνεχίσουν να τρέχουν στο δρόμο των κερδών του κεφαλαίου, που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι μας υπόσχονται λίγα ψίχουλα, αφού μας έχουν κλέψει πολλά καρβέλια, για να τα δώσουν στα μονοπώλια, και θέλουν να τους πούμε και «ευχαριστώ». Σ' αυτούς που, αφού μας βούλιαξαν στα χρέη, τώρα μας λένε ότι θα ανοίγουν τον αναπνευστήρα σε δόσεις, 120 για την ακρίβεια. Αλλά κανείς δεν πρόκειται να βγει στην επιφάνεια, όσο είναι εδώ και παραμένει η αιτία που μας βουλιάζουν: Το τσάκισμα του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Μπορούμε να αντισταθούμε σε όλους όσοι έχουν πάρει εργολαβία και υλοποιούν βήμα - βήμα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, βάζοντας τη χώρα μας, το λαό μας σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Μπορούμε να δυναμώσουμε την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Τη δύναμη που την επόμενη μέρα θα σταθεί απέναντι από την όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, αλλά και στα στηρίγματά τους στους δήμους και τις Περιφέρειες. Δηλαδή απέναντι από όλους όσοι υλοποιούν και εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Μπορούμε να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο,τι και να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η πλειοψηφία του λαού ούτε τους πιστεύει ούτε τους εμπιστεύεται


Ο,τι και να κάνουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, όσες κοκορομαχίες κι αν στήσουν στη Βουλή με τις προτάσεις δυσπιστίας και τις προτάσεις εμπιστοσύνης, ξέρουν πολύ καλά ότι η πλειοψηφία του λαού ούτε τους πιστεύει ούτε τους εμπιστεύεται. Ποια εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα της ΝΔ, αφού:

Μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, όχι για να σώσουν το λαό από τη χρεοκοπία, αλλά για να σώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων.

Μαζί στηρίζουν το αντεργατικό οικοδόμημα που ο ένας έχτισε και ο άλλος ενίσχυσε. Μαζί βάφτισαν τις εργατικές κατακτήσεις, παθογένειες.

Μαζί ψήφισαν τον νόμο που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Την υπογραφή της Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα σ' αυτή του Βρούτση της ΝΔ, έχει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό. Νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της εργοδοσίας.

Μαζί ψηφίζουν τις επιδοτήσεις, τις ενισχύσεις, τα πακέτα, τα «δωράκια» και τις φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια. Τη μια στους φαρμακοβιομήχανους, την άλλη στους εφοπλιστές, στους καναλάρχες, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Μαζί προσκυνάνε την ΕΕ, αυτήν τη λυκοσυμμαχία, που, όση χρυσόσκονη προόδου κι αν της ρίξει ο Τσίπρας, όσους ύμνους ευρωπαϊκής ενότητας κι αν ψάλλει ο Μητσοτάκης, δεν αλλάζει, χειρότερη γίνεται, γιατί χειρότερο γίνεται το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός.


Και εκεί στην αντιλαϊκή - αντεργατική ΕΕ όλοι μαζί, νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί» και ακροδεξιοί - και φυσικά και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ψήφισαν το 90% των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ την περασμένη πενταετία!

Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο μύθος ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα βάλουν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τα βρώμικα σχέδιά τους στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Γιατί μαζί υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, αναβάθμισης δηλαδή της αστικής τάξης, η οποία διεκδικεί κομμάτι από την πίτα - τον πλούτο των λαών - που κλέβουν και μοιράζουν οι ιμπεριαλιστές μεταξύ τους. Ολα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επικίνδυνη. Αυτό διαπιστώνεται τόσο με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» και το ερευνητικό «Μπαρμπαρός», από τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για την Κύπρο και το Αιγαίο, καθώς και με την όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Γι' αυτούς τους κινδύνους στην περιοχή το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό. Ανέδειξε το γεγονός πως οι πανηγυρισμοί τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κρύβουν από τους λαούς τη μεγάλη «εικόνα» της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των ενεργειακών μεγαθηρίων, που συγκρούονται και οδηγούν σε επεμβάσεις και πολέμους με «μήλον της Εριδος» την Ενέργεια.


Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο μύθος που καλλιεργούν παράγοντες στην Ελλάδα και την Κύπρο, πως δήθεν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι «τριμερείς συμμαχίες» στην περιοχή θα βάλουν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Αυτήν τη στιγμή, διεξάγεται ένα «ανατολίτικο παζάρι» με θύματα τους λαούς.

Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί την εμπειρία του. Να σκεφτεί πως το ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στους λαούς, αλλά μέσα σ' αυτό το πλαίσιο διατηρούνται η κατοχή του 40% της Κύπρου, οι χιλιάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συνόρων, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκθετη, γιατί διαρκώς εφησυχάζει το λαό, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για ξένα προς το λαό συμφέροντα, και παρουσιάζει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, που «μαγειρεύτηκε» για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ως συνταγή για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στηρίζουν τη συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, που κατέχει Παλαιστινιακά εδάφη, χτίζει τείχος και επεκτείνει τους εποικισμούς, ενώ με τη στήριξη των ΗΠΑ, που μετέφεραν μάλιστα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, βάζει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ούτε μια κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για το νέο έγκλημα του Ισραήλ, που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σκότωσε τουλάχιστον 27 αμάχους, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, βρέφη και έγκυες γυναίκες, χώρια τους τραυματισμένους και τις καταστροφές που προκάλεσαν στα σπίτια, στις υποδομές τους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψαρεύουν μαζί στα θολά νερά της ακροδεξιάς

Αυτή είναι η «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ που τους χωράει όλους. Από τον «διαβολικά καλό» Τραμπ που στέλνει το στρατό να εκτελεί μετανάστες στα σύνορα, τον Μακρόν που συλλαμβάνει και περνάει χειροπέδες σε μαθητές, τον Σάντσεθ που έτρεξε να αναγνωρίσει τη μαριονέτα των ΗΠΑ Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα, μέχρι τον Νετανιάχου που δολοφονεί μικρά παιδιά στην Παλαιστίνη.

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, την επικαλείται για να βαφτίζει προοδευτική τη μετάλλαξή του και για να στήσει νέες παγίδες στους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους με τα προεκλογικά, τυχοδιωκτικά του μέτωπα δήθεν ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό. Από την άλλη, η ΝΔ, η οποία στήριξε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, βολεύεται με τα ακροδεξιά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ, για να συντηρεί τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, αλλά και για να αντλεί ψήφους από τη δεξαμενή της ακροδεξιάς.

Εδώ στην Πάτρα, αποδείξαμε τι σημαίνει πολεμάω την ακροδεξιά, τον φασισμό, τι σημαίνει απομονώνω τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος. Το απέδειξε, όταν ο δήμος αρνήθηκε να δώσει βήμα στη Χρυσή Αυγή για να ρίξει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο στην εργατούπολη της Πάτρας, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος ο Κώστας Πελετίδης να συρθεί σε δίκη για αυτή του την απόφαση.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει σημαία του την προοδευτική συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, μέσω της κρατικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να μη δοθεί προεκλογικός χώρος στους υπόδικους εγκληματίες φασίστες στο κέντρο της Αθήνας. Αν αυτό δεν είναι ανοχή, στήριξη της Χρυσής Αυγής, τότε τι είναι;

Δεν είναι δίκαιη η εκμετάλλευση, δεν είναι για όλους τα κέρδη

Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, τα νέα παιδιά που ζουν εδώ στην Αχαΐα, στη Δυτική Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, που με τα ίδια ακριβώς λόγια μιλάνε για την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη ούτε για όλους. Γιατί δεν είναι δίκαιη η εκμετάλλευση, δεν είναι για όλους τα κέρδη, αλλά για μια χούφτα παράσιτα, καπιταλιστές.

Ολοι μαζί, τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοί τους στους δήμους και την Περιφέρεια, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναμασούν καθημερινά τους ίδιους στόχους και οράματα. Ομως, αν διαβάσει κανείς καλύτερα τι γράφουν, αν ακούσει τι λένε, μπορεί να καταλάβει ποιος θα βγει κερδισμένος. Ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος από την υλοποίηση του στόχου που όλοι τους υπηρετούν, ώστε η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και η Πάτρα να είναι «πύλη» προς την ΕΕ, στόχος που μετατρέπει μια ολόκληρη περιοχή σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Στη βάση όμως αυτής της προτεραιότητας, που μπορεί να πλασάρεται με ωραία λόγια στο λαό, σχεδιάζονται οι υποδομές, οι οδικοί άξονες, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια, τις οποίες όμως ο ίδιος ο λαός πλήρωσε ακριβά και θα συνεχίσει να πληρώνει.

Μιλάμε για οδικούς άξονες με ακριβά διόδια και σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης.

Μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των υποδομών, ενώ παράλληλα προωθείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας και του αεροδρομίου του Αραξου. Μάλιστα, στο λιμάνι της Πάτρας, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σχεδιάζεται η δημιουργία τεσσάρων δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, για να έχουν ακόμα πιο φτηνά καύσιμα οι εφοπλιστές. Για τα κέρδη των εφοπλιστών τοποθετούν μια βόμβα στον αστικό ιστό.

Ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος από το περιβόητο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο πρέπει να αξιοποιεί τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» και να βασίζεται «στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα», όπως λένε;

Ομως στο λεξικό του καπιταλισμού, δίπλα στις λέξεις: Εξωστρέφεια, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα μια λέξη θα βρείτε μόνο: ΚΕΡΔΗ. Κέρδη για το κεφάλαιο, για τους ομίλους που θα επενδύσουν. Γιατί το δικό τους αναπτυξιακό μοντέλο οδηγεί σε επενδύσεις, μόνο σ' αυτούς τους κλάδους που διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με συνέπεια να μην αξιοποιούνται ή και να καταστρέφονται σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που έχει η περιοχή.

Η δε παραγωγή εμπορευμάτων μόνο για εξαγωγή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και η παραγωγή εμπορευμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας οδηγεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στη βάση αυτή, οι κλάδοι στους οποίους δίνεται προτεραιότητα, είναι η Ενέργεια, όπου στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας προωθείται η δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, με ισχυρές επιδοτήσεις και διασφάλιση τιμών παραγωγής που εξασφαλίζουν κερδοφορία μόνο των επιχειρηματικών ομίλων. Οι ορεινοί όγκοι γίνονται βορά των αιολικών πάρκων, καταστρέφοντας άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής. Δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και σε βάρος της αγροτικής παραγωγής.

Την ίδια ώρα, προχωρά η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό κόλπο στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε ένα πλήρως «απελευθερωμένο» πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των ομίλων, με το κράτος να παίζει το ρόλο του διανομέα των οικοπέδων του ενεργειακού πλούτου, με ένα θεσμικό πλαίσιο μειωμένων εγγυήσεων για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου επαγγελματικών κινδύνων και μειωμένων εγγυήσεων προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργεί κινδύνους μεγάλης έκτασης ατυχημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιβαλλοντικές μελέτες δεν έχει ληφθεί υπόψιν η ύπαρξη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιόνιο, κληρονομιά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, ούτε υπάρχει αναφορά στον κίνδυνο διαρροής τοξικών αποβλήτων. Και βεβαίως, δεν μιλάμε για την ανυπαρξία μικροζωνικών μελετών σε μία περιοχή υψηλού σεισμικού κινδύνου, ενώ μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η σχεδιαζόμενη οδική μεταφορά με βυτιοφόρα του φυσικού αερίου, για την κάλυψη των αναγκών των τριών μεγάλων πόλεων της περιοχής, της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πάνω απ' το 35% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Το «αναπτυξιακό» τους μοντέλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΑΤΟ, εχθρικό για το λαό

Φίλες και φίλοι,

-- Ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος από την ανάπτυξη στον κλάδο του Τουρισμού, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατευθύνεται στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και στη στήριξη των επενδύσεων στον κλάδο, στον οποίο κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα, ενώ οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια γίνονται άπιαστο όνειρο;

-- Ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος, όταν στην αγροτική παραγωγή δίνουν προτεραιότητα όχι φυσικά στον φτωχό αγρότη που δίνει μάχη να ζήσει, αλλά στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στη στήριξη της βιομηχανίας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία αγοράζουν πάμφθηνα από τους αγροτοκτηνοτρόφους;

Και τη ζωή του φτωχού αγρότη έχει ήδη επιδεινώσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, με την οποία προωθείται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερους μεγαλοαγρότες.

Και δω στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας τα φραουλοχώραφα με τους ξένους σκλάβους και οι υδατοκαλλιέργειες είναι τρανταχτά παραδείγματα του τι σημαίνει εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και ανυπαρξία συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Είναι τα τρανταχτά παραδείγματα «της νέας εποχής», που όλοι μαζί ανεξαιρέτως ευαγγελίζονται.

-- Και, βέβαια, από το αναπτυξιακό τους μοντέλο δεν θα μπορούσε να λείπει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού το πανεπιστήμιο και η επιστημονική έρευνα είναι ασφυκτικά δεμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, για θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Τις ίδιες ανάγκες υπηρετούν οι συγχωνεύσεις «Φρανκενστάιν», έχοντας σπάσει στα δύο το ΤΕΙ Πάτρας, με το μισό να μεταφέρεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το άλλο μισό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη, με υποβάθμιση των πτυχίων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και υποτυπώδεις συνθήκες φοιτητικής μέριμνας, οι οποίες όλο και περισσότερο παραδίδονται σε ιδιώτες.

Το αναπτυξιακό τους μοντέλο, το σχέδιό τους και για την Αχαΐα και για τη Δυτική Ελλάδα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό είναι εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του.

Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε σήμερα να κάνουμε την πραγματική διαφορά! ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό. Για μια μεγάλη νίκη του λαού, με ΚΚΕ ισχυρό παντού. Προχωράμε μπροστά, δυναμικά. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε. Με δήμαρχο Πάτρας τον Κώστα Πελετίδη. Με περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί «αντισυστημικής» ψήφου...(18/3/2023)
Φαντασία(7/2/2023)
Περίσσεψαν τα χαμόγελα των επιχειρηματιών(24/11/2022)
Ο δρόμος του κάθε λαού, μακριά και έξω από την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία(12/4/2019)
Δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του(20/2/2019)
Για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(24/12/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org