Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ενεργειακά και «αμυντικά» σχέδια ανεβάζουν το θερμόμετρο

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (δεξιά), υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (δεξιά), υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη
ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Την επιμονή της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ξανά χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που ξεκαθάρισε πως «σε ό,τι εξαχθεί από αυτά τα νερά (τα κυπριακά), όλος ο λαός της Κύπρου, και στο νότο και στον βορρά, είναι ισότιμος ιδιοκτήτης...». Από κοντά ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, που αφού χαρακτήρισε «μπλόφες» τις αντιδράσεις στις τουρκικές γεωτρήσεις είπε: «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις».

Την ίδια στιγμή, διεργασίες σε πολλά επίπεδα βεβαιώνουν πως με επίκεντρο την Κύπρο ξεδιπλώνονται στρατιωτικοί σχεδιασμοί με μεγάλη σημασία για την κατάληξη όλων των κρίσιμων ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιφέρεια (βλ. Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική), στους οποίους, ήδη, η Κύπρος έχει διαδραματίσει σοβαρό ρόλο, ως βάση εξόρμησης πολεμικών αεροσκαφών αλλά και ελλιμενισμού πλοίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αυτό επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε στο Παρίσι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με βασικό θέμα «την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», ενώ ανακοινώθηκε ότι «σύντομα αναμένεται να υπογραφούν σχετικά συμβατικά κείμενα». Μάλιστα, το ζήτημα απασχόλησε συναντήσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ όχι μόνο με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αλλά και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την υφυπουργό Αμυνας, όπως και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας. Οσον αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συζητήθηκαν «συγκεκριμένοι τρόποι συλλογικής αντίδρασης (σ σ. απέναντι στην Τουρκία) στο πλαίσιο της ΕΕ», αφού το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσε την τουρκική πλευρά «να αποφύγει την εμπλοκή σε μια προκλητική συμπεριφορά» που «δεν μπορεί παρά να οξύνει τις εντάσεις σε μια περιοχή η οποία έχει ανάγκη από σταθερότητα». Αλλωστε, τη «σταθερότητα» αυτή επιζητούν και οι μπίζνες γαλλικών κολοσσών, όπως της «Total», με τον υποδιευθυντή Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής της οποίας, Ηλία Κασσή, συναντήθηκε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, συζητώντας «τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους όσο και με νέα τεμάχια», για τα οποία η εταιρεία ενδιαφέρεται.

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε ότι «αυτήν τη δύσκολη εποχή σε αυτήν την περιοχή πρέπει να αποφευχθεί κάθε βήμα που υπονομεύει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις» αλλά και ότι «πιστεύουμε πως όλες οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς το υποστηρίζουμε αυτό και ευχόμαστε να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα κάτι, που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, επανέλαβε χτες τις επιφυλάξεις για τον αγωγό «EastMed», λέγοντας ότι η Ρώμη «δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για την κατασκευή του τελικού τμήματος του "Ποσειδώνα", όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί». Πρόκειται για το τμήμα του αγωγού που προωθούν κυρίως Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη. Ο Κόντε πρόσθεσε πάντως ότι ο αγωγός θα μπορούσε να διασυνδεθεί με τον αγωγό TAP και προοπτικά μπορεί να μεταφέρει αζέρικο αέριο μέχρι και τη νότια Ιταλία.

Σε γραμμή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου

Σε αυτό το φόντο, έγινε χτες στη Λευκωσία το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου, παρουσία από πλευράς Αθήνας του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρ. Χριστοδούλου.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Ευ. Αποστολάκης τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, όσο και με τον ομόλογό του, Σ. Αγγελίδη.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί προήδρευσαν των εργασιών του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Αμυνας. Στις μετέπειτα δηλώσεις τους, ο Σ. Αγγελίδης παραδέχτηκε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και «το επίκαιρο θέμα με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση».

Παραπέμποντας κι αυτός στην «ασφάλεια» που τάχα παρέχουν οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες είπε πως «το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλες χώρες, έχει ήδη σταλεί. Οι αυστηρές δηλώσεις από την ΕΕ, αλλά και από χώρες όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους». Πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της ανάγκης συλλογικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ, μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας, αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα». Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη περιλαμβάνει τη λεγόμενη «ρήτρα αλληλεγγύης», σύμφωνα με την οποία η ΕΕ και οι χώρες - μέλη οφείλουν να ενεργούν από κοινού, όταν μια χώρα - μέλος γίνεται στόχος «τρομοκρατικής επίθεσης».

Ο Ευ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στις συναντήσεις του στη Λευκωσία «σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από ακόμα μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας (...) την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες», συμπλήρωσε, κάνοντας και αυτός σαφές από την πλευρά του ότι συνεχίζουν, στοιχισμένοι με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια.

Συνάντηση Πάιατ - Κουμουτσάκου

Αλλωστε, την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, συναντούσε τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, για μια «ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως και για να συζητηθούν «ζητήματα διμερών σχέσεων», καταπώς διαχέεται επισήμως. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τη συνάντηση Πάιατ - Αποστολάκη, πριν αυτός μεταβεί στη Λευκωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις διεκδικήσεις της η Τουρκία(2019-10-16 00:00:00.0)
Η Γαλλία έστειλε πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ(2019-10-15 00:00:00.0)
Πάει μέχρι τέλους το αμερικανοΝΑΤΟικό «γράμμα»(2019-06-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και τα παζάρια(2019-05-07 00:00:00.0)
Στην Κύπρο η 5η συνάντηση των «MED 7»(2019-01-24 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών(2017-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ