Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δικάζονται θύματα ρατσιστικής επίθεσης

Δικάζονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης 110 άτομα - 108 αλλοδαποί αιτούντες άσυλο και δυο ημεδαποί - οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της 22 προς 23/4/2018, στη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς της Μυτιλήνης από την αστυνομία. Οι συλληφθέντες ξεριζωμένοι έμεναν για μέρες στην πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαμονής τους στον καταυλισμό της Μόριας, και κατηγορούνται για στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας, αντίσταση κατά της αρχής από περισσότερους από κοινού και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου.

Της εκκένωσης της πλατείας είχε προηγηθεί σε βάρος τους δολοφονική επίθεση από ομάδα φασιστοειδών, που τους πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, αλλά και έσπρωξαν κατά πάνω τους κάδους απορριμμάτων στους οποίους είχαν βάλει φωτιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ξεριζωμένων ήταν πολλά παιδιά και έφηβοι. Τα θύματα της επίθεσης είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τη ζωή τους, ενώ έβαλαν στο κέντρο γυναίκες και παιδιά, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες. Συνολικά, 28 πρόσφυγες είχαν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, με τρεις απ' αυτούς να έχουν κακώσεις κεφαλής. Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν έληξαν τα επεισόδια με τα φασιστοειδή, η αστυνομία άρπαξε την ευκαιρία, απομακρύνοντας από την πλατεία και συλλαμβάνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από το Αφγανιστάν. Με επιχείρηση - «σκούπα», σταδιακά τους επιβίβασαν καταναγκαστικά σε λεωφορεία τα οποία τους μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο, όπου συνελήφθησαν. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι 26 φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων αυτών, κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος κατά περίπτωση, δεν έχουν ακόμα κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή για τις πράξεις τους. Δικάζονται δηλαδή τα θύματα της επίθεσης πριν καν κληθούν για απολογία οι θύτες τους οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, κάτι που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία. Οπως είναι γνωστό, οι 26 ταυτοποιήθηκαν τον περσινό Νοέμβρη από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους, μεταξύ άλλων και με την επιβάρυνση του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ