Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα διεκδικεί το σύνολο των νησιών και υφάλων. Η κινεζική κυβέρνηση κατήγγειλε τη Δευτέρα την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά νησιών που ελέγχονται από το Πεκίνο στη Νότια Κινεζική θάλασσα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά επιχειρήσεις προάσπισης της λεγόμενης «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» απέναντι στην «κινεζική επιθετικότητα».

Η συμπεριφορά του αμερικανικού ΠΝ αποτελεί «παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και την τάξη στις εν λόγω θαλάσσιες ζώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ, καλώντας τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις προκλήσεις. Ο κινεζικός στρατός διευκρίνισε πως δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το «Prebe» και το «Chung-Hoon», πραγματοποίησαν την επιχείρηση, με αποτέλεσμα «την αποστολή (κινεζικών) αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων» που «ταυτοποίησαν» τα πλοία και «τους ζήτησαν να αποχωρήσουν».

Η Κίνα πάντως απέρριψε (για ακόμη μια φορά) την πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για οποιεσδήποτε τριμερείς διαπραγματεύσεις και νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ