Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Εξόρμηση στην «Αγροζωή» για το θάνατο εργάτη στη δουλειά

Από την εξόρμηση στο εργοστάσιο «Αγροζωή» του ομίλου «ΠΙΝΔΟΣ»
Από την εξόρμηση στο εργοστάσιο «Αγροζωή» του ομίλου «ΠΙΝΔΟΣ»
Νέα παρέμβαση έκανε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις 25 Απρίλη στο εργοστάσιο «Αγροζωή» του ομίλου «ΠΙΝΔΟΥ» και διαπιστώθηκε πέντε ολόκληρες μέρες αργότερα!

Το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξόρμηση στην «Αγροζωή», μοιράζοντας αυτήν τη φορά ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η οποία διακινήθηκε και στην «ΠΙΝΔΟ» στα Γιάννενα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «όταν δεν μπαίνει φρένο στην όρεξη της εργοδοσίας για όλο και περισσότερα κέρδη, τότε οι εργαζόμενοι το πληρώνουμε ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή».

Γίνεται αναφορά στις καταγγελίες του κλαδικού Συνδικάτου για εντατικοποίηση και στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σημειώνεται ότι «αυτές οι συνθήκες επικρατούν και στα Γιάννενα. Προφανώς, αφού μιλάμε για την ίδια επιχείρηση. Ομως υπάρχει και κάτι περισσότερο. Ποσό δίκαιο είχαν αυτοί που καλούσαν σε στήριξη της επιχείρησης για να σωθούν οι θέσεις εργασίας; Αυτές οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν την "ΠΙΝΔΟ" την περίοδο 2016 - 2018 στο να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά κατά 4,5 μονάδες, κατέχοντας συνολικά το 32% της εγχώριας αγοράς στην κατανάλωση κοτόπουλου. Αυτές οι συνθήκες ξεζουμίσματος των εργατών οδήγησαν την "ΠΙΝΔΟ" το 2018 σε 250.000.000 τζίρο (αυξημένο κατά 13,75% συγκριτικά με το 2017), σε σφαγή 800.000.000 πουλερικών εβδομαδιαίως, σε νέα επενδυτικά σχέδια μέχρι το 2022.

Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου σταυρώνουν τα δικαιώματά μας. (...) Ούτε η "ΠΙΝΔΟΣ" ούτε ο "ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ" θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας αν δεν είχαν τις πλάτες τους, αν δεν είχαν σχηματίσει καρτέλ ενάντια στα δικαιώματά μας. Απέρριψαν την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να υπογράψουν από κοινού ομοιοεπαγγελματική σύμβαση για τους εργαζομένους του κλάδου της πτηνοτροφίας στο νομό Ιωαννίνων, που να διασφαλίζει βασικά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας.

Είναι ανάγκη να απορρίψουμε τη λογική ότι εργοδότες και εργάτες είμαστε μια οικογένεια. (...) Είναι ανάγκη να παλέψουμε για συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά. Εχουν σοβαρή ευθύνη η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπάλληλων και το αντίστοιχο σωματείο στο νομό λειτουργώντας ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής της. Να σταματήσει η εντατικοποίηση. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. Μονιμοποίηση των εργολαβικών εργατών. Να υπογραφεί σε "ΠΙΝΔΟ" και "ΝΙΤΣΙΑΚΟ" ομοιοεπαγγελματική σύμβαση στον κλάδο της πτηνοτροφίας για τους εργαζόμενους στο νομό Ιωαννίνων».

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη ΧΑΛΚΟΡ

Το νέο εργατικό «ατύχημα» στην επιχείρηση ΧΑΛΚΟΡ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ), που έγινε την περασμένη Κυριακή και είχε αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό δύο δαχτύλων εργαζόμενου, ο οποίος δούλευε στην εταιρεία μόλις τρεις βδομάδες, καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Βιομηχανίας Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνουν, μάλιστα, είναι ο τέταρτος σοβαρός τραυματισμός μέσα στους τελευταίους 5 μήνες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος εύχονται γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο και απαιτούν από την εργοδοσία να τον αποζημιώσει και να καλύψει κάθε έξοδο για την αποκατάσταση της υγείας του από εδώ και στο εξής.

Υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της τεράστιας κερδοφορίας του ομίλου, είχαν απευθυνθεί στις 24/4 στους εργάτες, σημειώνοντας: «Τι εισπράξατε από αυτά τα δισεκατομμύρια οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ; Εισπράξατε εντατικοποίηση της δουλειάς που τσακίζει κόκαλα, αμέτρητα 12ωρα, σακάτεμα που φτάνει ακόμα και στο θάνατο στα διάφορα κάτεργα του Ομίλου, μειώσεις μισθών που παραμένουν εδώ και χρόνια, προσλήψεις εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα μέσα από ''εργολάβους - δουλέμπορους''. Ετσι βγάζει τα τεράστια κέρδη του το σινάφι των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ αναδεικνύουν τη συνολικότερη απογείωση των εργατικών «ατυχημάτων» στην περιοχή, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, καλούν τους εργάτες να οργανωθούν στα σωματεία, να παλέψουν μαζί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της ακεραιότητάς τους. Να αξιοποιήσουν και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δυναμώνοντας το ΚΚΕ για να δυναμώσει συνολικά η πάλη ενάντια στην επίθεση που εξαπολύεται στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ