Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες συναντήσεις Σάντσεθ

Συνεχίστηκαν χτες οι συναντήσεις του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ (26,7% στις πρόσφατες εκλογές και 123 στις 350 έδρες της Βουλής), με ηγέτες άλλων κομμάτων για το ζήτημα του σχηματισμού της νέας αστικής κυβέρνησης, που αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές. Μετά τον Πάμπλο Κασάδο, ηγέτη του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, τον οποίο ο Σάντσεθ είδε τη Δευτέρα, την πόρτα του μεγάρου Μονκλόα πέρασε χτες το πρωί ο Αλμπερτ Ριβέρα, του νεοφιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Πολίτες», που ήρθε τρίτο, με 15,86% (κοντά στο Λαϊκό Κόμμα, που πήρε 16,70%). Ο Ριβέρα διαμήνυσε ότι θα είναι αντιπολίτευση, με αιχμές και στο Λαϊκό Κόμμα, ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σάντσεθ και ταυτόχρονα ότι ζητάει να υπάρξει αυστηρότητα στην εφαρμογή του άρθρου 155, που αποτρέπει την ανεξαρτησία επαρχίας, ειδικά της Καταλονίας. Σημείωσε όμως ότι μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε τέσσερα ζητήματα για το «εθνικό συμφέρον»: Εκπαίδευση, μετανάστευση, «ασφάλεια» και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Πάντως, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτίμησε ότι η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και θα διατηρηθούν οι επαφές. Το απόγευμα έγινε συνάντηση και με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» (με τη συμμαχία «Ουνίδας Ποδέμος», που συνολικά υποχώρησε εκλογικά και όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).

Στη συνάντηση αυτή, που εμφανίζεται ως ενδεικτική για την «αριστερή διακυβέρνηση», ο Ιγκλέσιας ζήτησε «προγραμματική κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών», όπου θα συμμετέχει και το δικό του σχήμα, με τους πρώτους να θέλουν στήριξη χωρίς συμμετοχή.

Το παζάρι απ' ό,τι φαίνεται θα είναι μακράς διάρκειας, αλλά οι συγκλίσεις είναι δυνατές, αφού αυτές υπάρχουν στα βασικά στρατηγικά ζητήματα που προμηνύει το φιλομονοπωλιακό αντιλαϊκό πρόσημο της επόμενης κυβέρνησης. Αλλωστε οι σοσιαλδημοκράτες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν από εκεί που έμειναν οι νεοφιλελεύθεροι και δίνοντας κάποια ψίχουλα - ενώ διατηρούν σε ισχύ τους αντιλαϊκούς νόμους, όπως στην Ισπανία η νομοθεσία του Ραχόι - καλλιεργούν αυταπάτες σε λαϊκά στρώματα, για μια καλύτερη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ