Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Καισαριανή

Στη μαζική εκδήλωση της Κυριακής στο Σκοπευτήριο παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παραρτήματά της. Ακόμα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικές αρχές από τους γειτονικούς δήμους, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μαζικών φορέων, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Λουλούδια κατέθεσε ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Αλέγκ Μπρεντίχεν.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Κώστα Γαβριλάκη, Γραμματέα του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σταμέλος, και ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων και το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, με ένα βροντερό «παρών» για καθέναν από τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή.

Ο Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην ηρωική στάση της ανταρτομάνας Καισαριανής, που ο λαός της στάθηκε «κάστρο» στην πάλη ενάντια στους κατακτητές.

Εστίασε στους αγώνες που δόθηκαν για να περάσει στο λαό το Σκοπευτήριο, που έφτασαν στην οριστική του απόδοση πριν από λίγο καιρό. Οπως τόνισε, «ο λαός της πόλης μας, και όλοι όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του τα χρόνια που πέρασαν, έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα περήφανοι για τη διαδρομή και την έκβαση αυτού του αγώνα». Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στη συμβολή που έχει ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και των διδαγμάτων της κρίσιμης δεκαετίας του 1940, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν επισκεφθεί το Μουσείο πάνω από 37.000 επισκέπτες!


Τέλος, υπογράμμισε το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας των 200 κομμουνιστών, μιας θυσίας που σαν διαχωριστική γραμμή «ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο» από τον κόσμο «που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του». Και τόνισε:

«Τίποτα δεν χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ολες τις κατακτήσεις ο λαός τις απέσπασε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».


Ο Ηλίας Σταμέλος
Ο Ηλίας Σταμέλος

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ