Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΗΠΑ
Στέλνουν όπλα στον «χωροφύλακα»

Φορτώθηκαν χτες σε λιμάνι της Βιρτζίνια των ΗΠΑ τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D «Kiowa Warrior», που παραχωρούνται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αεροπορία Στρατού, στο σχεδιασμό της Ουάσιγκτον για στρατιωτική ενίσχυση της χώρας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο ρόλο της ως χωροφύλακα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Η συμφωνία αφορά συνολικά 70 τέτοια ελικόπτερα. Το κόστος αγοράς τους ανέρχεται στα 46 εκατ. δολάρια, ενώ κατά στρατιωτικές πηγές, τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά και τα υπόλοιπα 10 θα «αξιοποιηθούν» για ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, τα ελικόπτερα αναμένονται στο λιμάνι του Βόλου 15 με 17 Μάη. Λέγεται ότι 6 παραδίδονται έτοιμα για πτήση και απλώς θα προετοιμαστούν αμέσως μετά την εκφόρτωσή τους για τη σύντομη πτήση μέχρι το Στεφανοβίκειο. Τα άλλα θα μεταφερθούν οδικώς, προς συναρμολόγηση στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης.

Μεταξύ των ελικοπτέρων θα περιλαμβάνεται και το 10ο και τελευταίο ελικόπτερο μεταφορών CH-47D, που παραλαμβάνει η Αεροπορία Στρατού μέσω παλαιότερης συμφωνίας με τους Αμερικανούς.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΓΕΣ εκφράζουν μια σχετική βεβαιότητα περί άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποκτήσει και η Λευκωσία αμερικανικό οπλισμό, στην παραπέρα οικοδόμηση του περιλάλητου άξονα με Αθήνα και Τελ Αβίβ, στην κόντρα μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Ανατ. Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ