Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοιχεία για τη ρύπανση από πλαστικό

Ανησυχητικά στοιχεία για το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλείται και στην Ελλάδα από το πλαστικό δίνουν διάφορες έρευνες και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οπως προκύπτει, μάλιστα, οι συνέπειες περνούν ολοένα και περισσότερο στην τροφική αλυσίδα.

Αν και τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά, η προβολή τους αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος, που είναι η δραστηριοποίηση ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων με κριτήριο το κέρδος, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Παράλληλα, η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων από έρευνες παγκόσμιας εμβέλειας δεν είναι άσχετη με τους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, που κοντράρονται για μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην παραγωγή και πώληση υλικών με πρώτη ύλη το πλαστικό, για την αντικατάστασή του με άλλα «καινοτόμα» υλικά, ή ακόμα και για τα κέρδη από την αξιοποίηση του πλαστικού μετά την αποβολή των προϊόντων.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που υπερισχύει σε όλες αυτές τις έρευνες είναι η «ατομική ευθύνη» του καταναλωτή να επιλέξει άλλο υλικό από το πλαστικό και να φροντίσει ο ίδιος για την ασφαλή ανακύκλωση ή καταστροφή του μετά τη χρήση.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται εκτός σπιτιού 315.000 σάκοι καφέ, που σημαίνει 1,2 δισ. καφέδες. Το 60% αφορά κρύο καφέ, από το οποίο το 50% είναι takeaway. Επομένως, χρησιμοποιούνται 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης για καφέ ετησίως, ενώ περίπου 40 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον κάθε μέρα!

Ενα άλλο είδος πλαστικού απορρίμματος με σημαντικές επιπτώσεις είναι οι μικροΐνες πλαστικού που προέρχονται από τη διάβρωση συνθετικών υφασμάτων. Εχει υπολογιστεί ότι ένα μπουφάν τύπου fleece σε μία και μόνο πλύση του στο πλυντήριο, απελευθερώνει 250.000 τέτοιες μικροΐνες.

Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο ώστε, σύμφωνα με μια μελέτη, στο 80% των δειγμάτων πόσιμου νερού που ελέγχθηκαν παγκοσμίως βρέθηκαν μικροΐνες πλαστικού. Σε μελέτη που έγινε στην Ελλάδα, στο 89% των ψαριών τριών ειδών (γαύρος, κολιός, παλαμίδα) εντοπίστηκαν 6,36 μικροΐνες πλαστικού (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών).

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην Ελλάδα με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα υπάρχει κίνδυνος να «διαρρεύσουν» στο περιβάλλον επιπλέον 104 εκατ. τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έως το 2030, ενώ τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένεται να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους μέχρι το ίδιο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ