Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη «μούγκα», στη στρούγκα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής, χωρίς επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά του υπουργού Εξωτερικών μίλησε για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, δίνοντας πλήρη κάλυψη στην πολιτική επέμβασης της ΕΕ και των ΗΠΑ - για τις οποίες δεν βρήκε να πει κουβέντα - στα εσωτερικά της χώρας.

Στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος έγραψε ότι «στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, τις οποίες συνδιαμόρφωσε», τις «προτάσεις» δηλαδή της ΕΕ για «ήπιο» πραξικόπημα.

Μάλιστα, με απύθμενο θράσος και αξιοποιώντας τις απαράδεκτες δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», ο υπουργός παρουσίασε τις προσπάθειες της ΕΕ για «ήπιο» πραξικόπημα - τις οποίες από κοινού στηρίζουν σοσιαλδημοκρατικές και «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις - ως... διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, σημειώνοντας: «Και σ' αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών»!

Νωρίτερα, στην ίδια γραμμή, την... υποχρέωση είχε φροντίσει να βγάλει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αρκέστηκε σε μια ολιγόλογη ανακοίνωση την Τρίτη, με ώρες καθυστέρησης, με την οποία καταδίκαζε «κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας» (sic), εξίσωνε θύτες και θύματα ζητώντας «δημοκρατική διέξοδο στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» και «διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών», ενώ καλούσε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, εν προκειμένω τη «διεθνή κοινότητα» «να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας». Και φυσικά, ούτε λέξη για τον «στρατηγικό εταίρο» τους, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και για την ΕΕ.

Η στάση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη, καθώς έχει τη δική της συμβολή στην επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, πρωτοστατώντας και στις αντίστοιχες απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ. Ενδεικτικά:

Στις 8/4, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, με συμμετοχή από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, συμφώνησαν «να επιταχύνουν τη δουλειά» ώστε «να δημιουργηθούν συνθήκες για ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς προεδρικές εκλογές», για να ξεκινήσει - όπως λένε - «μια πολιτική διαδικασία προς μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14/4, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο «Εθνος» αν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο έχει «παγώσει» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος έσπευδε να διαβεβαιώσει: «Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να μιλά με μία φωνή, ώστε να προωθήσει στη Βενεζουέλα μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο από την κρίση μέσω του διαλόγου. Συνδιαμορφώσαμε την ευρωπαϊκή πρόταση και επιδιώκουμε και εμείς να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή». «Μιλάμε και με τις δύο πλευρές», συμπλήρωνε, εννοώντας τις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικανοκίνητο Γκουαϊδό.

Εν συνεχεία, στις 25/4, στο πλαίσιο επαφών του στην Κίνα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη 2η Σύνοδο Κορυφής «Belt and Road», ο ΥΠΕΞ αναμασούσε τα ίδια και στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της Βενεζουέλας, Σιμόν Ζέρπα. Οτι προκειμένου ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για την τύχη του, οι εκλογές αποτελούν «μοναδική διέξοδο από την κρίση». Τόνιζε επίσης ότι η Ελλάδα προώθησε στην ΕΕ την ανάγκη διπλωματικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή, και συνεχίζει να το πράττει...

Στο ενδιάμεσο (22/4), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κ. Δουζίνας, είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Φρανσίσκο Σούκρε, βουλευτή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και εκπρόσωπο του Γκουαϊδό.

Οπως είπε μιλώντας στο «Euronews» ο Κ. Δουζίνας, στη συνάντηση υποστήριξε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης για αναγκαιότητα «πολιτικής λύσης» και τη στήριξη της Διεθνούς Ομάδας Επαφής (International Contact Group), «ώστε να προχωρήσουμε σε λύση της μεγάλης αυτής πολιτικής αστάθειας και κρίσης στη Βενεζουέλα με τρόπο οργανωμένο, που θα απαντά στα προβλήματα των πολιτών και θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου που υπάρχει σήμερα». Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα, «όπως προτείνεται και από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διπλωματικές πρωτοβουλίες και από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό».

Ο ίδιος ο Σούκρε, μιλώντας στις 29/4 στην «Καθημερινή» και μεταφέροντας κλίμα από τη συνάντηση με τον Δουζίνα, είπε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «συμφώνησε μαζί μας για την ανάγκη να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και ότι δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τις θέσεις της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης στον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Σούκρε συναντήθηκε και με τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Ελληνα πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ