Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Το γνωστό σκηνικό των πραξικοπημάτων επανέρχεται

Η αποτυχημένη απόπειρα της Τρίτης προμηνύει νέα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Στιγμιότυπο από τις οδομαχίες των πραξικοπηματιών το μεσημέρι της Τρίτης

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τις οδομαχίες των πραξικοπηματιών το μεσημέρι της Τρίτης
Το σκηνικό επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά στη Βενεζουέλα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αξιοποιώντας τα ντόπια τσιράκια τους, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Την Τρίτη τα ξημερώματα τοπική ώρα, η μαριονέτα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, μαζί με τον καταδικασμένο ηγέτη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» (μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), Λεοπόλντο Λόπες, εμφανίστηκαν μαζί με κάποιους στρατιωτικούς, στο πλαίσιο της λεγόμενης τελικής φάσης της «Επιχείρησης Ελευθερία», να έχουν καταλάβει τη στρατιωτική αεροπορική βάση Καρλότα στα περίχωρα του Καράκας.

Στην πραγματικότητα, έχοντας αποσπάσει έναν μικρό αριθμό χαμηλόβαθμων κυρίως στρατιωτικών και ντύνοντας έναν άλλο αριθμό με στρατιωτικά ρούχα και διακριτικές μπλε κορδέλες, επιχειρήθηκε, χωρίς ποτέ να επιτευχθεί, η κατάληψη της βάσης.

Μέχρι το απόγευμα το σκηνικό της σύγκρουσης, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτυλίχθηκε γύρω από τη βάση, στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρντο και στη συνέχεια στη γειτονική συνοικία της Αλταμίρα, όπου και η απόπειρα «ξεφούσκωσε».

Από την άλλη με μαζικές διαδηλώσεις εκφράστηκε η στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση με συγκέντρωση στο προεδρικό μέγαρο «Μιραφλόρες» καταγγέλλοντας το πραξικόπημα και την ξένη επέμβαση.

Από τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού υπέρ της εκλεγμένης κυβέρνησης
Από τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού υπέρ της εκλεγμένης κυβέρνησης
Χτες, και πάλι με αφορμή τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση με νέες διαδηλώσεις, όπου στην πλειοψηφία του ο λαός στο Καράκας και σε άλλες πόλεις διαδήλωσε τη στήριξή του στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και το δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός για τις εξελίξεις στη χώρα του, ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις.

Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχε και το ΚΚ Βενεζουέλας με τα δικά του μαχητικά μπλοκ, προβάλλοντας τόσο την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης όσο και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της Τρίτης

Μέτα τη δημιουργία κλίματος ότι ο στρατός έχει εξεγερθεί κατά του Προέδρου και τις φήμες ότι συμμετέχει ένας αριθμός ανώτατων αξιωματικών, ξεκίνησαν οδομαχίες στην περιοχή γύρω από τη βάση και για ώρες υπήρξε ανταλλαγή πυρών, ανάμεσα στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας και τους στρατιωτικούς με τις μπλε κορδέλες.

Στην ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες, που συντόνιζε τις επιχειρήσεις κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παδρίνο, ο οποίος κατηγόρησε ως υπεύθυνους «τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, είχε δηλώσει μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι «δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από το στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον».

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σε διάγγελμά του συνεχάρη τις Ενοπλες Δυνάμεις διότι κατάφεραν «να αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια» και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων γι' αυτήν.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Ενώ αντιμετώπισε ειρωνικά τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι «είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα».

Πάντως, χτες, ο Μαδούρο όρισε νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (Sebin) τον νυν διοικητή του Στρατηγικού Κέντρου Ασφάλειας και Προστασίας της Πατρίδας, στρατηγό Γκουστάβο Λόπες, καθώς ο πρώην επικεφαλής της Sebin, στρατηγός Μανουέλ Φιγκερόα Κρίστοφερ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαφύγει στο Πόρτο Ρίκο και είχε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ειδικά στην απελευθέρωση Λόπες.

Μετά το φιάσκο του πραξικοπήματος ο Λ. Λόπες, που έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για οργάνωση των πολύνεκρων βίαιων επεισοδίων του 2014 και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό (πριν «απελευθερωθεί» από τη φρουρά του), κατέληξε αρχικά να ζητάει προστασία στην πρεσβεία της Χιλής και επειδή εκεί βρισκόταν ήδη άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης τελικά πήγε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην ισπανική πρεσβεία, αφού διαθέτει και ισπανική υπηκοότητα.

Νέες απειλές για στρατιωτική επιχείρηση από τις ΗΠΑ

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, και του συμβούλου Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, εξέφρασε τη στήριξή της, στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης του βενεζουελάνικου λαού, ενώ από κοντά δήλωσαν στήριξη στον Γκουαϊδό ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, και η κυβέρνηση του Ζ. Μπολσονάρο της Βραζιλίας.

Το βράδυ, ο Μπόλτον κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Αμυνας, Βλ. Παδρίνο, στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μάικελ Μορένο, και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς, Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις είχαν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό.

Στη συνέχεια τους προειδοποίησε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να δεχτούν την αμνηστία του Γκουαϊδό, αλλιώς αν υποστηρίξουν τον Μαδούρο «θα βυθιστούν μαζί με το καράβι».

Χτες το μεσημέρι, μετά το φιάσκο του πραξικοπήματος, ο Πομπέο επανέφερε τις απειλές, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX. Είπε ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή» και συμπλήρωσε: «Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και προτιμούν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα».

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας καλλιεργείται και από το γεγονός ότι αμερικανικά ΜΜΕ και εγχώρια, φιλικά προς την αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, διαδίδουν ότι γίνονται κινήσεις για μεταφορά ναυτικών στρατιωτικών δυνάμεων της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, που θα επιδιώξουν αποκλεισμό της Βενεζουέλας και πιθανόν κάποιους βομβαρδισμούς επιλεγμένων στόχων.

Στο κλίμα αυτό ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη επικαλούμενος την ανάγκη «να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό».

Αποκαλύπτονται όλα τα προσχήματα

Ο Μπόλτον είχε δηλώσει ότι η παρέμβαση της Ρωσίας δεν είναι καλοδεχούμενη και κυνικά σημείωσε: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων».

Χτες οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σ. Λαβρόφ και Μ. Πομπέο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για τη Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρώσος αξιωματούχος από την πλευρά του ανταπάντησε ότι «η ανάμειξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Στην πραγματικότητα αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι πίσω από τα προσχήματα περί «αποκατάστασης της δημοκρατίας και της ελευθερίας», που επικαλούνται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, βρίσκεται ο ανταγωνισμός για τις πηγές Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής με ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα, το Ιράν κ.ά., τα μονοπώλια των οποίων έχουν επωφεληθεί από την 20χρονη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είναι ο πραγματικός λόγος της τόσο μεγάλης ...ευαισθησίας των ιμπεριαλιστών για να σωθεί ο λαός, που έχουν φροντίσει να στραγγαλίσουν εδώ και χρόνια, με κυρώσεις και μέτρα οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού. Οι ιμπεριαλιστές «πατάνε» και στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία επιδεινώθηκαν οι όροι ζωής των λαϊκών στρωμάτων της χώρας με τεράστιες ελλείψεις και σε βασικά αγαθά.

Ενδεικτικές οι διεθνείς αντιδράσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την απόπειρα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην καταφεύγει στη χρήση βίας, που «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημόσιας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από τη χρήση βίας καθώς, όπως επισημαίνει, «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί, τέλος, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπεύθυνων δυνάμεων της χώρας.

Τη σφοδρή αντίδρασή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος εξέφρασαν η Κούβα και η Βολιβία. Ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, σε ανάρτησή του στο «Τwitter» δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση, με στόχο να προκληθεί βία στη χώρα. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, επίσης με ανάρτησή του στο «Τwitter», καταδίκασε την απόπειρα, χαρακτηρίζοντάς την ιμπεριαλιστική και τονίζοντας ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε χτες ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Η ΕΕ, μέσω της ύπατης εκπρόσωπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στηρίζει την επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας δήθεν ...με πολιτικές λύσεις. Σημείωσε η Μογκερίνι: «Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα. Επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας πολιτικός, ειρηνικός και δημοκρατικός τρόπος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απορρίπτει κάθε μορφή βίας και ζητεί την απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν η απώλεια ζωών και η κλιμάκωση των εντάσεων».

Εκφράζοντας και πάλι την πολιτική εξίσωσης του θύτη με το θύμα, συνεχίζει: «Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ