Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κινητοποιήσεις και παζάρια

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και στην πραγματοποίηση νέας απεργίας φαίνεται πως προσανατολίζονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Σουδάν, καθώς ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χούντας του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουχάν προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Εκπρόσωποι ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποκαλούνται «Δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης», αλλά και εκπρόσωποι της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), μετά τις τελευταίες συναντήσεις με στρατιωτικούς κατηγόρησαν το στρατό ότι δεν σοβαρολογεί όταν ισχυρίζεται πως προτίθεται να μεταφέρει την εξουσία στους πολίτες μετά την ανατροπή του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ στις 11 Απρίλη. Επιμένουν στο αίτημά τους να μην είναι στρατιωτικός ο επικεφαλής ενός νέου μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου και συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Χαρτούμ, μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Οι στρατιωτικοί, από την άλλη, κατηγόρησαν εκπροσώπους αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για συγκεχυμένα ή και αντιφατικά αιτήματα, υποστηρίζοντας παρ' όλα αυτά ότι είναι «ανοιχτοί» σε περαιτέρω διαβουλεύσεις. Επανέλαβαν δε την απαίτησή τους «να αποκατασταθεί η τάξη» και να σταματήσουν τα μπλόκα σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές από διαδηλωτές.

Το ίδιο διάστημα, οι Σουδανοί στρατιωτικοί, μετά την ανακοίνωση οικονομικής βοήθειας 3 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δέχονται και πολιτική στήριξη. Εκπρόσωπος των ΗΑΕ ισχυρίστηκε χτες ότι είναι «απολύτως νόμιμο» οι αραβικές χώρες να στηρίξουν «μια συντεταγμένη και σταθερή μετάβαση» για το Σουδάν, προκειμένου να αποφευχθεί «το πλήρες χάος» στην περιοχή.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης παρέτεινε κατά 60 μέρες το τρίμηνο τελεσίγραφο που είχε δώσει αρχικά στη νέα χούντα του Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ