Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται τα πολύπλευρα παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιμονή της Τουρκίας να μην ακυρώσει την αγορά των ρωσικών «S-400» υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση αυτή αφορά την άμυνα της χώρας του. «Ασφαλώς δεν θα παραμέναμε σιωπηλοί για το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά μας στην άμυνα και για τις απόπειρες να μας πλήξουν εκεί που πονάμε. Αυτό είναι το είδος της διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία για τους "S-400" στην οποία καταλήξαμε με τη Ρωσία», ανέφερε, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που έχει για τις σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας.

Επιπλέον, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ένας αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των (μαχητικών αεροπλάνων) «F-35» θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του πλήρως. Τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες κατασκευάζουν τμήματα των «F-35», στην παραγωγή των οποίων βέβαια βασικός μέτοχος είναι ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin». Θυμίζουμε ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιμένουν ότι αν δεν «παγώσει» η αγορά των «S-400», τότε πρέπει να «παγώσει» η παράδοση δεκάδων «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει από την αμερικανική «Lokheed Martin», αλλά και η ίδια η συνεργασία με τις τουρκικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στην παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου μαχητικού αεροπλάνου. Τόσο η υπόθεση των «S400» όσο και αυτή των «F35» αποτελούν μέρος ευρύτερων παζαριών που κλιμακώνονται ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, για την πορεία των πραγμάτων σε κρίσιμα μέτωπα όπως το Συριακό, το Κουρδικό, αλλά και το Παλαιστινιακό κ.τ.λ.

Δεν είναι τυχαία τα συνεχή «πήγαινε - έλα» διπλωματών των δύο πλευρών. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία και τον Διεθνή Συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» Τζέιμς Τζέφρι αναμενόταν χτες να ξεκινήσει επαφές στην Αγκυρα, που θα ολοκλήρωνε σήμερα. Την ίδια στιγμή, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Οπως είπε, αν υπάρξει νέα σημαντική αύξησή του, «μπορεί να υπάρξει επιπλέον (νομισματική) σύσφιξη». Τον περασμένο Οκτώβρη ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας (25%), ενώ τον Μάρτη υπολογιζόταν στο 19,71%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ