Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάμε τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού

Σήμερα, σε εκδήλωση στην Καισαριανή παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη έκδοση της ΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή»

Σήμερα, Πέμπτη 2 Μάη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο της Καισαριανής, πραγματοποιείται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του Κόμματος «Επεσαν για τη Ζωή».

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 και τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού», κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την έκδοση θα μιλήσουν ακόμα οι Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση ντοκουμέντων.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με την έκδοση, φέτος, του 18ου τόμου του «Μαρτυρολογίου» με τίτλο «Επεσαν για τη ζωή - Ηρωες μάρτυρες των λαϊκών αγώνων» ολοκληρώνεται μια πολύχρονη και ιδιαίτερα κοπιώδης προσπάθεια, που όμως αποτελούσε χρέος τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν δίνοντας μέχρι και τη ζωή τους στη μεγάλη μας υπόθεση, για το δίκιο και την προοπτική του λαού μας. Η εκδοτική αυτή δραστηριότητα κράτησε κοντά 30 χρόνια.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της υλοποίησης απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε παρθεί το 1988, μπροστά στα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος.

Στις σελίδες αυτών των τόμων βρίσκονται χιλιάδες ονόματα νεκρών αγωνιστών και κομμουνιστών, κοντά στις 65.000. Πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης και γνώσης για τον ερευνητή, τον ιστορικό, καθώς τα στοιχεία που προσφέρει είναι ανεξάντλητα.

Ο πρώτος τόμος αναφέρεται στην περίοδο από το 1918 έως το 1941. Ο δεύτερος, τρίτος και τέταρτος τόμος (συνολικά 7 βιβλία) αναφέρονται στα χρόνια της Κατοχής, στους νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα, στα μπλόκα, στα μαρτυρικά χωριά. Ο πέμπτος τόμος αφορά τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 και ο έκτος τόμος την περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας» (από τη Συμφωνία της Βάρκιζας έως την ένοπλη επίθεση στο σταθμό της Χωροφυλακής τον Μάρτη του 1946). Ο έβδομος τόμος (συνολικά 7 βιβλία) αφορά τα χρόνια του ΔΣΕ. Αυτούς που έπεσαν ηρωικά στο μέτωπο των μαχών - ο ΔΣΕ άλλωστε κρατούσε μητρώο των νεκρών - αλλά και αυτούς που εκτελέστηκαν. Την περίοδο του Εμφυλίου, στο Γ' Νεκροταφείο κρατούνταν ξεχωριστή κατάσταση όσων εκτελούνταν. Ο όγδοος τόμος αφορά την περίοδο από τη λήξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ έως το 1974.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ