Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Βυθίζονται τα οικονομικά της επιχείρησης ελέω «απελευθέρωσης»

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την ώρα που οι εγχώριοι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία κάθε χρόνο, η ΔΕΗ βυθίζεται στα χρέη, προετοιμάζοντας έτσι τις νέες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα αργά ή γρήγορα. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα η επιχείρηση, καταγράφουν ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ, ποσό που αντικειμενικά και παρά τα όσα ισχυρίζονται η διοίκηση της εταιρείας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και κατά συνέπεια για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πτώση εμφάνισε και ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης, ο οποίος το 2018 μειώθηκε κατά 201,8 εκατ. ευρώ ή 4,1% σε σχέση με το 2017, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων ρεύματος, συνολικής αξίας 335,4 εκατ. ή 7,3% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως ως αποτέλεσμα της απώλειας πελατών αλλά και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Την ίδια ώρα όμως που η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος από εγχώριους καταναλωτές εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,2% συνολικά, η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, αυξήθηκε το 2018 κατά 2,2%, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 75,2%. Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με τις οποίες προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ οι ιδιώτες πάροχοι μέσω των δημοπρασιών τύπου «ΝΟΜΕ». Ετσι, το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, αντί να το διαθέτει στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές, το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της, στους ιδιώτες, για να το εξαγάγουν εκείνοι σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση καλείται να πληρώνει το κόστος εκπομπών ρύπων, ελέω «περιβαλλοντικών όρων» που θέτει η ΕΕ, για να ανοίξει νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στέλνοντας βέβαια το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα. Ετσι, η δαπάνη της επιχείρησης για τα δικαιώματα ρύπων αυξήθηκε το 2018 σε 279,5 εκατ. ευρώ, από 141,6 εκατ. ευρώ το 2017, αφού αντίστοιχα αυξήθηκε η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών από 5,71 ευρώ/τόνο σε 11,93 ευρώ/τόνο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως, αφού η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε προαγορές δικαιωμάτων με χαμηλότερες τιμές.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ενώ το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε περαιτέρω την προηγούμενη χρονιά σε 81,9%, έναντι 86,7% το 2017, το μερίδιό της στην υψηλή τάση, δηλαδή στη βιομηχανία, όχι μόνο παρέμεινε σταθερό, αλλά αυξήθηκε έστω και λίγο, στο 97,6% το 2018 από 97,3% το 2017.

Από τα παραπάνω προκύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που έχουν ωφεληθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης», είναι οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που αγοράζουν φτηνά και πουλάνε στο εξωτερικό πανάκριβα και οι μεγαλοβιομήχανοι που αγοράζουν και οι ίδιοι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ίδιου μονοπωλιακού ομίλου. Τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που στο τέλος πληρώνουν το «μάρμαρο» της «απελευθέρωσης», για τα οποία ένα βασικό αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, με εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ αυτών να διατηρούν οφειλές στη ΔΕΗ και να απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αποκοπές ρεύματος ή και να βρίσκονται ήδη δίχως ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ