Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στις 8 Μάη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ελενα Βενιζέλου»

Πίσω από το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας», το οποίο επανέρχεται προκλητικά μπροστά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κρύβονται τα τεράστια προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνει η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τους ασθενείς, την... «ανάταξη» αυτή βιώνουν στο πετσί τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία (οι οποίοι έχουν φτάσει στο 20 - 25% του συνόλου των εργαζομένων!). Χιλιάδες εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες, έχοντας ήδη βιώσει για χρόνια την ομηρία και την ανασφάλεια από την εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της δημόσιας Υγείας. Η ολιγόμηνη προεκλογική παράταση που έδωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση στους επικουρικούς μη γιατρούς δεν δίνει βέβαια λύση στο πρόβλημά τους, ούτε στις τεράστιες ανάγκες των νοσοκομείων: Επιχειρεί να καλλιεργήσει και πάλι κλίμα αναμονής, διατηρώντας την ομηρία...

Με φόντο τις επικείμενες απολύσεις και τις συνολικότερες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, συνεχίζοντας τα επιτυχημένα βήματα συντονισμού της δράσης τους, Σωματεία Εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες Πρόνοιας πραγματοποίησαν στις 18/4 νέα πλατιά σύσκεψη.

Οι προτάσεις που καταλήχθηκαν στη σύσκεψη και ήδη τίθενται στα σωματεία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς, όπως και η οργάνωση κινητοποίησης την Τετάρτη 8/5 έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 4 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στην Πολυκλινική Αθηνών - Ομόνοια), με αιχμή τα προβλήματα και την κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Ελπίς», «Αττικόν», «Θριάσιο», ΨΝΑ «Δαφνί», Παίδων Πεντέλης, Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», Νίκαιας, «Μεταξά», «Ανδ. Συγγρός» και από την ΕΙΝΑΠ. Επίσης, συμμετείχαν Επιτροπές Αγώνα και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγιος Σάββας», Οφθαλμιατρείο Αθηνών, «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», Παίδων «Αγία Σοφία», «Ελενα Βενιζέλου», «Αγία Ολγα», Ογκολογικό Κηφισιάς, καθώς και από τον ΟΚΑΝΑ, οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών και των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», καθώς και πολλοί επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Οι εργολάβοι και η τρομοκρατία «ζουν και βασιλεύουν»...

Μπροστά στην κινητοποίηση της 8ης Μάη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Μ. Γ., εργολαβικό εργαζόμενο στον «Ευαγγελισμό», και τον Στέφανο Αρχοντάκη, επικουρικό γιατρό, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών και ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

Οπως μας εξηγούν, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για εκδίωξη των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία, οι περισσότεροι παραμένουν και θησαυρίζουν.

«Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων, είναι και τα εύκολα θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι συμβάσεις που αναγκαζόμαστε να υπογράψουμε με τις εταιρείες έχουν μεγάλη... ποικιλία στις μορφές. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα: Τετράωρη, εξάωρη ή πλήρη απασχόληση, εξευτελιστικούς μισθούς με διαβαθμίσεις, τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, συχνές μετακινήσεις από χώρο σε χώρο, ανάλογα με τα "έργα" που έχει αναλάβει κάθε εργολάβος», λέει ο Μ. Γ.

Και συνεχίζει: Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργολαβικοί είναι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού. Απλήρωτες υπερωρίες και διπλοβάρδιες. Καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε μόνιμη βάση. Ανάληψη καθηκόντων με ελλιπή εκπαίδευση και σε λιγότερο χρόνο από όσο πρέπει, με κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους ασθενείς. Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα την πρόκληση αρκετών εργατικών «ατυχημάτων». Μη ένταξη των εργολαβικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι δουλεύουν σε χώρο υψηλής επικινδυνότητας, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων αλλά και των νοσημάτων και των λοιμώξεων με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Απουσία γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, παρότι τυπικά οι εταιρείες είναι καλυμμένες. Συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, είτε επειδή το επιτάσσουν οι ανάγκες των εργολάβων, είτε επειδή αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

«Οποιος συνδικαλίζεται ενάντια σε όλα τα παραπάνω που βιώνει καθημερινά, όποιος απεργεί, όποιος οργανώνει τους συναδέλφους του για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους, μετακινείται. Αν κάποιος εργαζόμενος αρνηθεί τη μετακίνηση, απειλείται με απόλυση», συμπληρώνει ο Μ. Γ.

«Σιγοντάρει» στην ομηρία ο παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Στ. Αρχοντάκης, «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και οι παρατάξεις της στα νοσοκομεία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έβαλαν πλάτη στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων, αφού τις αποδέχτηκαν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στους κοινούς αγώνες με τους μόνιμους εργαζόμενους, αρνούμενοι την εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία. Η παράταξη - κλακαδόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΜΑ, κορόιδεψε τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψή τους στις προκηρύξεις για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, όταν ακόμα και το υπουργείο Υγείας ομολογούσε ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους!».

Ετσι λοιπόν, και στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», συμπληρώνει, «οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επανειλημμένα αρνήθηκαν να εγγράψουν τους επικουρικούς. Κάτω από την πίεση των συναδέλφων κερδήθηκε η εγγραφή μας στο σωματείο. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιες δυνάμεις επιμένουν αρνητικά στην εγγραφή των εργολαβικών, των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις».

«Σε αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει, «πριν από δύο χρόνια συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών και ΟΑΕΔ, προκειμένου να διεκδικηθεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα για τα οποία η πλειοψηφία του σωματείου ουδέποτε ασχολήθηκε, όπως απλήρωτες εφημερίες, μη έγκαιρη πληρωμή, άδειες που δεν δίνονταν. Τα δύο αυτά χρόνια αποκτήσαμε κύρος ανάμεσα στους συναδέλφους, έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους και παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, όχι σε αντίθεση με το σωματείο, αλλά ακριβώς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

«Παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση των ελαστικών σχέσεων», συνεχίζει. «Πουλούν εκδούλευση στους συμβασιούχους, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες. Φέρουν τεράστια ευθύνη για τη διαλυτική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, ρίχνοντας τουφεκιές στον αέρα με προκηρύξεις απεργιών και κινητοποιήσεων χωρίς κανένα μέτρο προετοιμασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, με το περιεχόμενό τους βοηθούν στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών αλλά και των υπαιτίων των προβλημάτων στην Υγεία».

Προετοιμασία της κινητοποίησης και εστίες αντίστασης

Παράλληλα με την προετοιμασία της κινητοποίησης στις 8 Μάη, δίνονται μάχες και μέσα στα νοσοκομεία, απέναντι στις απολύσεις που ήδη «τρέχουν».

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες και προχτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των 50 από τους 70 εργολαβικούς εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και του Σωματείου Καθαριστριών Αθήνας, ενώ συμμετείχαν μέλη ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία («Αρεταίειο», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας» κ.ά.), ενισχύοντας τη φωνή των εργολαβικών που πετιούνται στο δρόμο, καθώς δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν κερδίσει μετά από όλα αυτά τα χρόνια το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού μόνιμες είναι οι ανάγκες του νοσοκομείου για σίτιση των ασθενών και καθαριότητα των χώρων. Πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!», υπογραμμίζει ο Στ. Αρχοντάκης.

Και προσθέτει: «Αντί γι' αυτό, προχωρά και στο "Ελενα Βενιζέλου" ένα καινούργιο καθεστώς εξαθλίωσης μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που δημιουργούν καινούργιες στρατιές συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπό καθεστώς ομηρίας και ημερομηνία λήξης, αφού η μέγιστη διάρκεια μιας σύμβασης είναι τα δύο χρόνια. Ετσι και στο ''Ελενα Βενιζέλου'' ακόμα και αυτοί που θα παραμείνουν ή οι καινούργιοι εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση 8 μηνών, και στη συνέχεια θα πεταχτούν και αυτοί στην ανεργία ή θα αγωνιούν για μια μικρή παράταση κάποιων ακόμα μηνών, μέχρι να απολυθούν».

Αναγκαία η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα σωματεία

«Κάθε μάχη αφορά το μέλλον των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ζωή έχει δείξει ότι όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαιτήσουν τα δικαιώματά τους και την εκπροσώπησή τους στα σωματεία, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους. Στη μάχη που δίνουμε καθημερινά για την προετοιμασία της κινητοποίησης, στόχος είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, απέναντι στην εξαθλίωση των υγειονομικών και τους κινδύνους για το λαό τους οποίους επιφέρει η "ευέλικτη" απασχόληση», τονίζει ο Στ. Αρχοντάκης.

Και μόνο στο άκουσμα του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μ. Γ., «η αντίδραση των εργολάβων είναι λυσσαλέα. Γιατί ξέρουν πως η οργανωμένη πάλη φέρνει νίκες και αποτελέσματα που θίγουν τα συμφέροντά τους. Από τη μεριά μας οι εργολαβικοί στον "Ευαγγελισμό" γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να έχεις τη στήριξη ενός αγωνιστικού σωματείου και δεν ξεχνάμε την αντιδραστική στάση όλων των παρατάξεων - πλην των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - οι οποίες προσπάθησαν ακόμα και με ένδικα μέσα να μας κρατήσουν εκτός Σωματείου. Ιδιο είναι το διακύβευμα και για τους συναδέλφους μας στα υπόλοιπα νοσοκομεία, παρόλο που πολλά είναι δυστυχώς ακόμη τα σωματεία νοσοκομείων που δεν εγγράφουν τους συναδέλφους μας, κάτω από το φόβο όχι μόνο αλλαγής των συσχετισμών προς όφελος των ταξικών δυνάμεων, αλλά και γιατί θέλουν να βάζουν φραγμούς στη διαδικασία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».

Ηδη στον «Ευαγγελισμό» έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να εγγραφούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο Σωματείο και να έχουν φωνή, να σταματήσουν τις μετακινήσεις προσωπικού, να επισπεύσουν τις πληρωμές των δεδουλευμένων, να ακυρωθούν απολύσεις, να μπει φρένο στην τρομοκρατία.

«Το Σωματείο μάς στήριξε στους δίκαιους αγώνες μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο, στη Βουλή και σε υπουργεία, στους εργολάβους. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς όπου βρίσκονται. Δεν μπαίνουμε στο δίλημμα για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης με σακατεμένα εργασιακά δικαιώματα, με εργολάβο το κράτος ή με εργολάβο ιδιώτη. Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι πρέπει να εγγραφούν μαζικά στα σωματεία τους και να αλλάξουν τους συσχετισμούς προς όφελός τους», τονίζει ο Μ. Γ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org