Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Τα δικαιώματα των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ιδιαίτερα αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, στην οποία περιγράφουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση αναπληρώτριας στη Θεσσαλονίκη που νόσησε σοβαρά.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Είναι τεράστια η ανισότητα μεταξύ των δικαιωμάτων μόνιμων και των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται μόνο 15 μέρες αναρρωτική άδεια και αντιμετωπίζονται ως έχοντες μηδενική υπηρεσία, ενώ στην πραγματικότητα έχουν προϋπηρεσία πολλών ετών.

Το περιστατικό που ήρθε στην επικαιρότητα, μετά από επιστολή αναπληρώτριας που υπηρετεί σε σχολείο της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, είναι χαρακτηριστικό.

Στην περίπτωσή της αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η ανάλγητη αντιεκπαιδευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προκατόχων της, που αφαιρεί εκτός από μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα ενός εργαζόμενου να αρρωστήσει!

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, έχοντας νοσήσει από καρκίνο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σε πολύμηνες χημειοθεραπείες. Γι' αυτόν το λόγο υποχρεώθηκε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, καθώς η αναρρωτική άδεια που δικαιούνταν ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη σοβαρότητα της πάθησης. Η συγκεκριμένη αναπληρώτρια δεν είχε άδεια ούτε καν τις μέρες που υποβαλλόταν σε θεραπεία! Εργαζόταν κανονικά, ενώ, αν ήταν μόνιμη, θα δικαιούνταν μακροχρόνια άδεια!

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από χρήματα έχασε και περίπου δύο μήνες προϋπηρεσία, γεγονός καθοριστικό στην περίπτωση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση που εξαγγέλθηκαν, αν και όταν γίνουν.

Η νομοθεσία στο θέμα των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γενικότερα, αλλά ειδικά για δυσίατες ασθένειες, υποχρεώνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πραγματική υπηρεσία πολλών χρόνων, σε άδεια άνευ αποδοχών ακόμα και για σοβαρά θέματα υγείας.

Πρόκειται για μια προκλητική πολιτική που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας.

Για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, πρόκειται για πραγματική πρόκληση και κατάφωρη αδικία και απαιτούμε να διορθωθεί άμεσα. Κάθε εργαζόμενος δικαιούται να ζει αξιοπρεπώς, να μπορεί να ονειρεύεται, να σχεδιάζει τον οικογενειακό προγραμματισμό του, να προσφέρει το καλύτερο στα παιδιά του, να έχει την περίθαλψη που του αξίζει».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και ειδικότερα δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια με καθεστώς ίδιο με αυτό των μονίμων, με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
  • Να αναγνωριστεί ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας η άδεια άνευ αποδοχών που η εργαζόμενη αναγκάστηκε να πάρει για να πολεμήσει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο, καθώς και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • Να αποδοθούν όλες οι αποδοχές και τα ένσημα ως περίοδος κανονικής άδειας στην συγκεκριμένη εκπαιδευτικό.
  • Να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση άμεσης μετακίνησης των αναπληρωτών κοντά στον τόπο κατοικίας τους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ