Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απογειώνει την κοροϊδία και τις ψεύτικες προσδοκίες

Eurokinissi

Την απογείωση της κοροϊδίας, μετά από την απογείωση της φοροληστείας προς τον λαό και το τσεκούρι σε κάθε λογής δαπάνες για τις ανάγκες του, που κατέγραψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σηματοδοτεί ο κουρνιαχτός που προσπαθεί από χτες να σηκώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τα θηριώδη πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα οποία ξανά τις προάλλες δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει πλάι στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, ως τάχα βάση για τη «σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η χτεσινή κυβερνητική παράσταση περιελάμβανε σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά, του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, με τις κυβερνητικές πηγές να λένε αμέσως μετά ότι η τελική εκτίμηση για τον «διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» αλλά και οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την ...«αποκατάσταση αδικιών» προδιαγράφονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται το ζήτημα της «ρύθμισης των οφειλών» από επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να «προσέλθουν στο γκισέ», αφού, όπως καταγράφεται και στα σχετικά στοιχεία, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και της φοροληστείας, που βέβαια παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, και σε μια αποθέωση της λογικής τού «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», όσο και της αναδιανομής της φτώχειας που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως... κοινωνική πολιτική, οι κυβερνητικές διαρροές έλεγαν ξανά χτες ότι σχεδιάζονται τα παρακάτω:

-- Η λεγόμενη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχος από το 22% στο 20%. Δεν έλεγαν βέβαια ότι το «αντίμετρο», αν τελικά εφαρμοστεί, θα έρθει να κουμπώσει με την προνομοθετημένη κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.

Ετσι, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα 8.500 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι φέτος - από το 2020 με συντελεστή 22% θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ το χρόνο. «Εναλλακτικά», στην περίπτωση που εφαρμοστεί το «αντίμετρο» που διαφημίζει η κυβέρνηση με μείωση του συντελεστή από 22% στο 20%, η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάνει στα 450 ευρώ.

-- Λόγος γίνεται ακόμα για κάποιες μειώσεις στο ΦΠΑ, ενδεχομένως με μετατάξεις εμπορευμάτων από τον υψηλό συντελεστή (24%) στο 13%.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, καθώς και σε μια σειρά από ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

-- Στο κάλπικο παιχνίδι «παίζουν» και οι «διορθωτικές κινήσεις» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των προσεχών «αξιολογήσεων» θα εξεταστεί το ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Τέλος, ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, με την πρόταση για επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τυχόν επιπλέον οφειλής που βεβαιώνεται στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκπτωση ίσχυε μέχρι το 2015, για να καταργηθεί στη συνέχεια και να επανέλθει τώρα με τη μορφή του λεγόμενου «αντίμετρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΚΚΕ για πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου(2019-06-08 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού με «δημοσιονομικό χώρο» στους επιχειρηματικούς ομίλους(2019-05-04 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» με νέα μέτρα και φοροληστεία(2019-01-04 00:00:00.0)
«Αντίμετρα» από τα κιτάπια του κεφαλαίου(2018-09-15 00:00:00.0)
Διευρυμένη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, βασικό συστατικό των «μεταμνημονιακών μνημονίων»(2018-09-01 00:00:00.0)
Στέλνει τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στα λαϊκά νοικοκυριά(2016-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ