Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Κατά του «Νord Stream 2» τοποθετήθηκε ο Βέμπερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αντίθεσή του στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» εξέφρασε ο Γερμανός επικεφαλής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ (Χριστιανοκοινωνιστής - CSU), λέγοντας πως αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προσπαθήσει να σταματήσει το έργο που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και το υπερασπίζεται η γερμανική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ (κυρίως από την Πολωνία κ.ά.) και από τις ΗΠΑ.

«Είμαι εναντίον αυτού του σχεδίου. Ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο αντί να τη μειώνει», δήλωσε προχτές ο Βέμπερ στην πολωνική εφημερίδα «Polska Times». «Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω όλα τα νομικά εργαλεία - για παράδειγμα την Οδηγία που μόλις ψηφίστηκε - ώστε να εξετάσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε τον "Nord Stream 2"».

Ο αγωγός «Nord Stream 2» - που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019 - είναι ένα «καθαρά επιχειρηματικό σχέδιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Τον αγωγό θα διαχειρίζεται η ρωσική «Gazprom», αλλά στην κατασκευή του συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί όμιλοι, οι γερμανικοί «Wintershall» και «Uniper», η «Shell», η γαλλική «Engie» και η αυστριακή OMV.

Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για προσπάθεια ψηφοθηρίας από τον Μ. Βέμπερ στην Πολωνία, που εναντιώνεται έντονα στο νέο ρωσικό αγωγό. Η ΕΕ όντως ενέκρινε μια αναθεώρηση της Οδηγίας για τους αγωγούς, ώστε όλοι οι αγωγοί από «τρίτες χώρες», όπως ο «Nord Stream 2», να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για τους αγωγούς εντός της ΕΕ. Ωστόσο, η Γερμανία - μετά και από παζάρια με τη γαλλική κυβέρνηση - κατάφερε να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις τροπολογίες αυτές. Ετσι, οι χώρες της ΕΕ, στις οποίες θα καταλήγουν οι αγωγοί από «τρίτες χώρες», θα αποφασίζουν για ενδεχόμενες «εξαιρέσεις» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, στην προκειμένη περίπτωση η Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ