Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΙΟΣ
«Στο σφυρί» πρώτη κατοικία χρεωμένου μικρού ΕΒΕ

Κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης του μικρού ΕΒΕ Γ. Παληού, ο οποίος απειλείται με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του εξαιτίας παλιότερου επιχειρηματικού δανείου που είχε λάβει, έχει ξεσηκωθεί στη Χίο.

Σωματεία και φορείς του νησιού ανέδειξαν το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χιλιάδων χρεωμένων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Ηδη, το σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στον Γ. Παληό συνυπογράφουν πάνω από 1.500 Χιώτες, ενώ παράλληλα έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από δράσεις ανάδειξης του προβλήματος, όπως κινητοποίηση στο τοπικό υποκατάστημα της τράπεζας και ευρεία σύσκεψη στην τοπική ομοσπονδία ΕΒΕ.

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον Γ. Παληό, ενώ κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό τραπεζικό υποκατάστημα, με επικεφαλής τον Στ. Τάσσο, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, τον υποψήφιο δήμαρχο Χίου Μ. Σκούφαλο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Γ. Αμπαζή.

Παράλληλα, με αφορμή αυτήν την υπόθεση, καταγράφηκε εκ νέου η υποκρισία των αστικών κομμάτων: Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην τοπική ομοσπονδία ΕΒΕ, ενώ οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλει η Επιτροπή Αγώνα, τα οποία μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παληός είναι ένας από τους χιλιάδες μικρομεσαίους που αδυνατούν να αποπληρώσουν το επιχειρηματικό τους δάνειο και πλέον απειλούνται άμεσα με πλειστηριασμό του σπιτιού τους. Η πρόταση «διακανονισμού» που του κατέθεσε η τράπεζα περιλαμβάνει μια πολύ υψηλή δόση, η οποία θα πρέπει να καταβάλλεται για πάρα πολλά χρόνια, ενώ δεν μπορεί να υπαχθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση εξαιτίας των πολύ αυστηρών κριτηρίων που περιλαμβάνει.

Το ψήφισμα συμπαράστασης και συλλογής υπογραφών σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ολοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, υψώνουμε φωνή συμπαράστασης και αντίστασης για την προστασία από τις τραπεζικές κατασχέσεις. Σήμερα ο Γιάννης, αύριο 100.000 άλλοι, όπως προϋπολογίζονται οι πλειστηριασμοί για το επόμενο διάστημα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια, που αντικαθιστά το νόμο Κατσέλη, είναι πιο αποτελεσματικό, αφού στοχεύει στο να υποχρεώσει τους δανειολήπτες να πληρώνουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του εισοδήματός τους στις τράπεζες: `Η εντάσσεσαι στη ρύθμιση και πληρώνεις τις δόσεις που υπολογίζει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή αλλιώς, το σπίτι σου μπαίνει στον πλειστηριασμό».

Το ψήφισμα προβάλλει επίσης τα παρακάτω αιτήματα πάλης: «Κούρεμα» των δανείων κατά 50% με βάση το ποσό που είχε φθάσει το κεφάλαιο τη μέρα της τελευταίας καταβληθείσας δόσης. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής, κανένας τόκος υπερημερίας, καμιά κεφαλαιοποίηση τόκων. Απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ