Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Στις 8 Μάη διαδηλώνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στα δημόσια νοσοκομεία από το Μάη ξεκινούν οι διαδοχικές απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών μη γιατρών. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 αναμένεται να έχουν απολυθεί/συνταξιοδοτηθεί 1.700 γιατροί. Περίπου 3.600 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, που ανανεώθηκε η σύμβασή τους, αναμένεται να απολυθούν τον ερχόμενο Φλεβάρη. Ενώ σε 8 μήνες λήγουν και οι ατομικές συμβάσεις που έκαναν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι...

Μπροστά σε αυτό το επικείμενο μπαράζ νέων απολύσεων στα δημόσια νοσοκομεία, την περασμένη Πέμπτη, σωματεία υγειονομικών της Αττικής και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας πραγματοποίησαν νέα σύσκεψη με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η πρόταση που καταλήχθηκε να συζητηθεί το επόμενο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια σωματείων είναι η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και η οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας στις 8 Μάη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις των ΔΣ τα Σωματεία Εργαζομένων σε: «Ευαγγελισμό», «Θριάσιο», ΨΝΑ , «Αττικόν», Παίδων Πεντέλης, «Λαϊκό», ΚΑΤ, Νίκαια, «Μεταξά», «Ελπίς», Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και η ΕΙΝΑΠ. Ακόμα συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα: Παίδων «Αγίας Σοφίας», «Ελενας Βενιζέλου», «Ερυθρός», «Αγιος Σάββας», Οφθαλμιατρείο, καθώς και μέλη ΔΣ από τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων «Αγιοι Ανάργυροι», «Αρεταίειο», «Α. Συγγρός», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο» και ΟΚΑΝΑ.

«Οι απανωτές μειώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, η διεύρυνση της σκλαβιάς των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η άρνηση της κυβέρνησης να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στα ΒΑΕ, η επιχειρηματική δράση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου αποτελούν την εναρμόνιση με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ», υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Μεταφέροντας την πείρα τους, εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης ανέδειξαν τη συναίνεση των αστικών κομμάτων σε αυτήν την ευρωενωσιακή στρατηγική και υπογράμμισαν την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στα συλλογικά τους όργανα, ενάντια στον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», σημειώθηκε, «πετάχτηκαν στο δρόμο από τη σίτιση και την καθαριότητα εργαζόμενοι με 20 χρόνια δουλειάς, η προϋπηρεσία τους δεν αναγνωρίστηκε. Σήμερα η Επιτροπή Αγώνα δρα άμεσα, στριμώχνει διοικήσεις, δεχόμαστε απειλές αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Στο «Αλεξάνδρα» οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Με την παρέμβαση και τη στήριξη του κλαδικού σωματείου στον Επισιτισμό για πρώτη φορά έκαναν στάση εργασίας, ωστόσο το ΔΣ του Σωματείου του Νοσοκομείου δεν τους εγγράφει.

Στον «Ευαγγελισμό», αντίθετα, έχει κατοχυρωθεί με αγώνα ότι όλοι οι εργαζόμενοι εγγράφονται στο Σωματείο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. «Με αυτόν τον τρόπο», λένε οι ίδιοι, «παίρνουμε πίσω απολύσεις, παίρνουμε τα δεδουλευμένα μας, μετράμε νίκες. Είναι σημαντικό να έχεις αποκούμπι ένα τέτοιο Σωματείο».

Στα μαγειρεία του «Α. Συγγρός», σε 10 άτομα εντοπίζονται... 5 διαφορετικές σχέσεις εργασίας. «Κάτω από την πίεση γράφτηκαν στο Σωματείο μόνο οι ΟΑΕΔίτες, οι υπόλοιποι δεν έγιναν δεκτοί», σημειώνουν εργαζόμενοι.

Τα αιτήματα αιχμής των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμία εξαίρεση ή καθυστέρηση. Ανάκτηση όλων των απωλειών, αξιοπρεπείς μισθοί (κανένας κάτω από 751 ευρώ βασικό - εισαγωγικό), επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Ενταξη στα ΒΑΕ, απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας για εργαζόμενους και ασθενείς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας - τεχνικών ασφαλείας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org