Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Στρίβειν διά του ... πορίσματος

INTIME NEWS

Σε νομικίστικες διαδικασίες και ...διάλογο με το Βερολίνο παρέπεμψε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη Βουλή για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αξιοποιώντας το ταυτόχρονα για να το δέσει με τα προεκλογικά φληναφήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ο ίδιος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στο Βερολίνο και ότι η γραμμή περί «ηθικού ζητήματος», που έβαλε στη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ, είναι η μόνη σωστή.

Παρουσίασε μάλιστα προκλητικά τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, που παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες, ως... φόρο τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ «και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων».

Βρίσκοντας ευκαιρία να συνδυάσει το θέμα με τα ψευδεπίγραφα προοδευτικά μέτωπα που λανσάρει προεκλογικά, μεταξύ άλλων και για να ξεπλύνει την ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, μίλησε ενάντια στους «εχθρούς της ελευθερίας που σηκώνουν ξανά κεφάλι», τους ακροδεξιούς που «απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω» και με στελέχη τους ο ίδιος συγκυβερνά, που απειλούν τις «κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών», «την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη» κ.λπ.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε μετά από τρία χρόνια το πόρισμα, για προεκλογικούς σκοπούς, ισχυρίστηκε ότι το κάνει τώρα που τάχα η χώρα δεν βρίσκεται στα προγράμματα επιτροπείας και δεν έχει να αποδείξει ότι φέρνει το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου για να τα βάλει στην ίδια ζυγαριά με τη ρύθμιση του χρέους, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν και προσβολή στα θύματα των θηριωδιών.

Εκτίμησε ότι μπορεί πλέον η Αθήνα να έχει μια «συνεργασία» και «διάλογο» πάνω στο θέμα με το Βερολίνο, σε μια διαδικασία, βέβαια, που μπορεί, όπως είπε, «να είναι και μακρά».

Εβαλε, δε, ως «βασικό στόχο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου ως ισότιμοι εταίροι και σύμμαχοι», επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό που θα διαταράξει τις συμμαχίες της αστικής τάξης και την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας έλεγε εκ νέου πως «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί».

Οσο για τη διαδικασία που, όπως είπε, θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δήθεν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι ουσιαστικά «μια από τα ίδια», δηλαδή τα όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ρηματικές διακοινώσεις, «διεθνοποίηση του ζητήματος», αναζήτηση «ερεισμάτων» στο εξωτερικό και όσων μέσων δίνει ο «ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός» και πάει λέγοντας, επιβεβαιώνοντας τον ενταφιασμό του δίκαιου λαϊκού αιτήματος και πως όλος ο κουρνιαχτός που σήκωσε τώρα η κυβέρνηση είναι ένα ακόμα προεκλογικό τρικ.

Κάλεσμα για «ρεαλισμό» μπρος σε ένα «περίπλοκο» θέμα...

Για «παιχνίδια εντυπώσεων» και «πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις», ενόψει εκλογών, κατηγόρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης την κυβέρνηση, ενώ για την ουσία του θέματος αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τη ναζιστική θηριωδία φρόντισε από την αρχή ακόμα της ομιλίας του να δηλώσει την πρόθεση της ΝΔ να βάλει τρικλοποδιές στην υπόθεση των διεκδικήσεων μιλώντας για «εξαιρετικά περίπλοκο νομικό θέμα».

Αναφέρθηκε επί μακρόν στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ για το θέμα, που όπως και οι υπόλοιπες έκαναν βέβαια το παν για την υπονόμευση των δίκαιων διεκδικήσεων, επιμένοντας ότι το κόμμα του έκανε «ουσιαστικά βήματα στην εμβάθυνση του ζητήματος» και κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε τελικά και σε αυτό το θέμα, από ό,τι έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση. Οτι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μπροστά στην Αγκ. Μέρκελ χαρακτήρισε το θέμα απλά «ηθικό», που δεν άπτεται οικονομικών αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα, φροντίζοντας να υπονομεύσει παραπέρα τις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις, ξαναμίλησε για δύσκολο και περίπλοκο θέμα, όπου ναι μεν οι Ελληνες «ιδιώτες» μπορούν - όπως είπε - να συνεχίσουν να διεκδικούν ηθικά και νομικά αποζημιώσεις (απόγονοι των σφαγιασθέντων στις ναζιστικές θηριωδίες), αλλά το προτιμότερο κατά τον ίδιο είναι «να εστιάσουμε στην υπόθεση του κατοχικού δανείου», όπου «υπάρχει βάση διεκδίκησης».

«Να κινηθούμε με ρεαλισμό, όχι με δήθεν ηρωικές χειρονομίες που θα πέσουν στο κενό, αλλά με κινήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα», επανέλαβε τα λόγια του πατέρα του, Κων. Μητσοτάκη, όταν ως πρωθυπουργός χειρίστηκε το ίδιο θέμα.

Συνδέοντας, τέλος, το θέμα με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, βρήκε ευκαιρία να ξεπλύνει την ΕΕ, μιλώντας για «απόλυτα επιτυχημένο» πείραμα, που απέτρεψε, δήθεν, πολέμους στην Ευρώπη, αποσιωπώντας τι έγινε π.χ. στη Γιουγκοσλαβία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξαπολύει η ιμπεριαλιστική ένωση, τον αντικομμουνισμό που έχει ως επίσημη ιδεολογία, και καλώντας το λαό να την υπερασπιστεί «από την ακροδεξιά» που η ίδια θρέφει.

«Σταθμός» το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ), Φώφη Γεννηματά, δείχνοντας και τις διαθέσεις του κόμματός της, χαρακτήρισε «σταθμό» το πόρισμα της πλειοψηφίας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για της Γερμανικές Οφειλές του 2016, το οποίο ουσιαστικά δεν περιέχει καμία διεκδίκηση. Πρότεινε να συσταθούν «ομάδες εργασίας» για να ...μελετήσουν το θέμα, αναφέρθηκε μόνο στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας ότι η άρνηση της Γερμανίας να το αποπληρώσει συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ως «εθνική στρατηγική» πρότεινε... τη σύσταση μιας μόνιμης Επιτροπής Διεκδικήσεων. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποίησε τις γερμανικές οφειλές για προεκλογικούς σκοπούς και δεν «αξιοποίησε στο ελάχιστο τη δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org