Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, η κυβέρνηση το κατέθεσε αργά προχτές στο βράδυ στη Βουλή και ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτησή του ως επείγοντος.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κάνοντας λόγο για «άθλια μεθόδευση η οποία αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης που σαν τον κλέφτη προσπαθεί να περάσει την πολιτική της στην Παιδεία γι' αυτό και διαλέγει τη στιγμή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για το Πάσχα, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε άλλα νομοσχέδια με αντιδραστικές ρυθμίσεις για ζητήματα της Εκπαίδευσης που συζητήθηκαν μέσα στις διακοπές, σημειώνοντας: «Η αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται και τις ανάλογες διαδικασίες για να περάσει, όπως χρειάζεται βέβαια και την καταστολή (...) Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό νομοσχέδιο από το σημερινό που να επιβεβαιώνει τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής στην Εκπαίδευση όπως και γενικότερα», ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το Λύκειο, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις ρυθμίσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων πως συρρικνώνεται η γενική παιδεία, η Γ' Λυκείου μετατρέπεται επίσημα σε «φροντιστήριο», μεγαλώνουν οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, υψώνονται ακόμα μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί και ευνοείται η παραπαιδεία, το Λύκειο γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστικό, σκληρό, με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και με τους φροντιστηριάρχες να είναι οι μόνοι που το χειροκροτούν. «Το ενδιαφέρον για το Λύκειο, που πράγματι έχει χάσει τη μορφωτική του αποστολή, μπορεί πραγματικά να γίνει γόνιμο αν τεθεί στο επίκεντρο όμως η ανάγκη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας της Εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, για ουσιαστική απεμπλοκή του Λυκείου από τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση», σημείωσε. Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Παιδείας ότι το ΚΚΕ δεν κάνει προτάσεις, αναφέρθηκε στην πρόταση για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές το επιθυμούν οι υποψήφιοι, δυνατότητα κατοχύρωσης της βαθμολογίας μαθημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις οποίες αφορά μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως με αυτές η κυβέρνηση «προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό εξειδικευμένο πανεπιστημιακού επιπέδου για μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο δημιουργώντας και εκείνα τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Φυσικά ούτε και εδώ γίνεται η παραμικρή νύξη για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ουσιαστικής, ολόπλευρης στήριξης της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με διδακτικό και λοιπό προσωπικό και υποδομές, παρά το ότι δημιουργείται πληθώρα νέων τμημάτων χωρίς καθόλου υποστήριξη, παρά τον ελάχιστο αριθμό διδασκόντων», τόνισε. Οπως δήλωσε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε και την κυβέρνηση να το αποσύρει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org