Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας, του δάσους, καθήκον που ιεραρχεί ψηλά ο δήμος Καισαριανής

Συνέντευξη με τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Ηλία Σταμέλο, για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ηλία Σταμέλο, δήμαρχο Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει, την κυβερνητική αδιαφορία, αλλά και τα μέτρα που παίρνει ο δήμος για την κινητοποίηση του λαού της πόλης για την προστασία του δάσους του Υμηττού. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος. Τι μέτρα πάρθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, από την κυβέρνηση για την προστασία του δάσους του Υμηττού;

-- Παρά τις δραματικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ζήσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο το καλοκαίρι, εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι εκείνοι οι αρνητικοί παράγοντες που οδήγησαν κι οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές και μας γεμίζουν ανησυχία και γι' αυτό το καλοκαίρι. Ο Υμηττός δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν τη στάση της κυβέρνησης.

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υποδομές και μέσα. Στη δική μας περιοχή παραμένει ακόμα στα χαρτιά το Δασαρχείο Υμηττού, ενώ για όλη την περιοχή υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη από την κεντρική εξουσία είναι η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί κ.ά. απαραίτητα μέτρα δασοπροστασίας.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση για το αρνητικό γεγονός της ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο παρά τις ελλείψεις του ήταν ανάχωμα στις ορέξεις επιχειρηματιών για την εκμετάλλευση του Υμηττού. Πλέον, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του δάσους και τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεών του.

Εμείς απαιτούμε τώρα, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, βελτίωση οδικού δασικού δικτύου, συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων. Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για την αντιπυρική προστασία.

-- Με δεδομένη την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, ο δήμος Καισαριανής τι μέτρα θα πάρει για την κινητοποίηση του λαού της Καισαριανής σχετικά με την υπεράσπιση του δάσους του Υμηττού;

-- Το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού διαχρονικά αποτελεί για τους Καισαριανιώτες πρωτεύον ζήτημα. Η υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας - και τέτοια είναι για εμάς το δάσος - είναι καθήκον που το ιεραρχούμε υψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που την 1η Ιούλη 2018 προχωρήσαμε σε εκδήλωση για τη δασοπροστασία, συνδυάζοντάς την με τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του δήμου στον Υμηττό.

Δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτό. Η μέριμνά μας είναι διαρκής όλο τον χρόνο. Στο δήμο μας έχουμε εδώ και 34 χρόνια την ανεκτίμητη προσφορά της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής, σκοπός της οποίας είναι η προστασία του δάσους σε σταθερή βάση, με την πλατιά συμμετοχή του λαού, ώστε να μπαίνει εμπόδιο στα οργανωμένα συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Υμηττό. Ως δήμος σταθερά ενισχύουμε τη δράση της ώστε να διευκολύνεται στο έργο της, αλλά και στην προσπάθειά της να κινητοποιήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην προστασία του δάσους. Να υπογραμμίσουμε ότι η προσφορά των μελών της ομάδας έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την εθελοντική στράτευση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα και ανιδιοτέλεια, χωρίς τα μέλη της να επιδιώκουν κανενός είδους όφελος ή ανταπόδοση. Στόχος είναι - και αυτό υπηρετεί διαρκώς - η προστασία του σημαντικότερου πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική.

Η Ομάδα είναι ανοικτή να συμμετέχουν σε αυτή το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνει εκπαιδεύσεις. Η επόμενη εκπαίδευση έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απρίλη. Επίσης, πραγματοποιεί οργανωμένες ομιλίες στα σχολεία της πόλης μας για την ορθή ενημέρωση των μαθητών.

Ταυτόχρονα, ως δήμος υλοποιούμε σε ετήσια βάση καθαρισμούς του ορεινού όγκου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ζώνης αντιπυρικής προστασίας στον Βλητικό Σταθμό, τη γειτονιά της πόλης μας που συνορεύει άμεσα με το δάσος. Εχουμε συντάξει σχέδιο εκκένωσης του οικισμού και έχουμε ενημερώσει σχετικά με αυτό τους κατοίκους.

Μέσα από αυτές τις δράσεις και την ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης και των γειτονικών δήμων, υπερασπιζόμαστε το βουνό μας ενάντια στην πολιτική που τα αφήνει απροστάτευτα.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και το επόμενο διάστημα να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των φορέων που εμπλέκονται στη δασοπροστασία, να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για έργα και μελέτες αντιπυρικής προστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τους εργαζόμενους στη δασοπροστασία(1/1/2020)
Χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών(21/6/2017)
Τα δάση να γίνουν λαϊκή περιουσία(15/7/2010)
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη δασοπροστασία(26/5/2010)
Να μην περάσουν τα σχέδια για τον Υμηττό(6/2/2009)
Σεμινάριο δασοπροστασίας(4/6/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org