Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και νέα ερωτήματα για τη δολοφονία του Ζακ

Και νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, που γεννούν ερωτήματα. Ο Ζακ Κωστόπουλος θανατώθηκε μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, παρά τις συνεχείς όμως εκκλήσεις της οικογένειάς του, ελάχιστοι έχουν προσέλθει να καταθέσουν στην ανακριτική διαδικασία. Στην περιοχή που διαπράχθηκε η δολοφονία, να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά καταστήματα, τα οποία συνήθως διαθέτουν κάμερες ασφαλείας. Επίσης, ενδέχεται αρκετοί από τους αυτόπτες μάρτυρες να κατέγραψαν το γεγονός. Ενας πολύ μικρός, όμως, αριθμός καταγραφών περιέχεται στη δικογραφία, καθώς οι αρχές επέδειξαν ολιγωρία στη συγκέντρωση του υλικού. Θυμίζουμε ότι ο Ζ. Κωστόπουλος πέθανε μετά από άγριο ξυλοδαρμό, που προκάλεσε πολλαπλά τραύματα, με συνέπεια ισχαιμικό επεισόδιο. Μετά το πρώτο λιντσάρισμά του από τους δύο καταστηματάρχες, ακολούθησε και δεύτερο από τους αστυνομικούς.

Οπως είναι γνωστό, το «Forensic Architecture», ο ερευνητικός φορέας που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ασχολείται με την υπόθεση, έχει συντάξει μια προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού που είδε πρόσφατα τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, στη δικογραφία περιέχονται βίντεο από έξι πηγές: Τρία από κάμερες ασφαλείας και τρία από μάρτυρες. Αναλύοντας και συγχρονίζοντας τα συγκεκριμένα αρχεία, εντόπισε άλλες 12 συσκευές στη σκηνή που είτε εμφανώς βιντεοσκοπούσαν, είτε είχαν τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας άνδρας που φοράει μπλε μπλούζα και καφέ βερμούδα και εμφανίζεται σε διάφορα στιγμιότυπα της επίθεσης και βιντεοσκοπεί, αρχικά με το κινητό και στη συνέχεια με επαγγελματική κάμερα. Από τις ενέργειες και το είδος της κάμερας που κουβαλάει, φαίνεται να πρόκειται για κάποιον επαγγελματία οπερατέρ. Το υλικό πάντως δεν έχει φτάσει στα χέρια του ανακριτή, ούτε ο ίδιος έχει κληθεί ως μάρτυρας. Χάρη στην ανάλυση, το πρόσωπό του διακρίνεται πεντακάθαρα. Επίσης, ένας άλλος άνδρας με βερμούδα, σακίδιο και αραιωμένο μαλλί απεικονίζεται σε διάφορα σημεία να τραβάει με τη φωτογραφική του μηχανή. Ούτε αυτός έχει αναζητηθεί. Εντύπωση προκαλεί το ότι τη σκηνή της βάναυσης χειροπέδησης καταγράφει με το κινητό του ένας άνδρας με μαύρη ενδυμασία, στο μανίκι της μπλούζας του οποίου μοιάζει να υπάρχει εθνόσημο.

Επιπρόσθετα, άλλο στοιχείο από τη μελέτη του FA επίσης προκαλεί ερωτήματα. Υπάρχουν κομμάτια του αρχικού βίντεο της επίθεσης, αυτού που έχει τραβηχτεί με κινητό από τον όροφο του απέναντι καφέ, τα οποία έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια αλλά δεν περιλαμβάνονται στο «αμοντάριστο» βίντεο που έχει κατατεθεί στη δικογραφία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ