Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
«Από τη Ρωσία με αγάπη»

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της, «Από τη Ρωσία με αγάπη», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τρεις χορογραφίες πάνω σε εμβληματικά έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η «Ιεροτελεστία της άνοιξης» σε νέα χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου. Στο σημείωμά του, ο χορογράφος αναφέρει: «Ζούμε σε εποχές με πολύ μεγάλη ένταση, πόνο, πολέμους, κρίσεις όχι μόνο οικονομικές, άνθρωποι "προς φυγή" από εμπόλεμες περιοχές και κατεστραμμένες χώρες. Οργή υπάρχει παντού. Την ίδια στιγμή υπάρχει η δημιουργική σκέψη, ο έρωτας, η νεότητα - κινητήρια δύναμη για τη ζωή. Ζούμε σε μια εποχή που δεν πρέπει να θυσιαστεί μόνο μια κοπέλα για τον εξευμενισμό των θεών της Ανοιξης, αλλά πολλοί και για άλλους θεούς». Η χορογραφία του πράγματι παρέπεμπε στα χιλιάδες θύματα της καπιταλιστικής πραγματικότητας - από πολέμους, μετανάστευση, ναρκωτικά κ.λπ. - και στον αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν μέσα σ' αυτή.

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος, χορογράφησε τους «Γάμους» και αναφέρει: «Οι "Γάμοι" είναι εμπνευσμένοι από τη ρωσική λαϊκή παράδοση, από τους ρωσικούς λαϊκούς γάμους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιγκόρ Στραβίνσκι συνέθεσε αυτήν τη συγκλονιστική μουσική, ένα στοίχημα για κάθε χορογράφο...». Η χορογραφία του Κ. Ρήγου δεν παρουσιάζει τον γάμο σαν κάτι ιδανικό, αντίθετα δείχνει όλες τις αντιφάσεις του, μέσα από εναλλασσόμενα αισθήματα που εκδηλώνονται με χαρακτηριστικές κινήσεις. Ο χορογράφος επιχειρεί να σταθεί στο πραγματικό νόημα που έχει για τους δύο ανθρώπους ο γάμος τους και όχι σ' αυτό που φαίνεται επιφανειακά, μέσα από το ευφάνταστο σκηνικό που στήνεται γύρω από την τελετή.

Τέλος, παρουσιάστηκε το «Τραγούδι του αηδονιού» στη διάσημη χορογραφία του Μάρκο Γκέκε, ο οποίος εστιάζει στα χέρια και τον κορμό των χορευτών. Η χορογραφία του φυλακισμένου αηδονιού που προσπαθεί να δραπετεύσει είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Σημειώνει ο χορογράφος: «Εάν πάρετε ένα αναστατωμένο πουλί στο χέρι σας, θα αισθανθείτε το τρέμουλο, την επιθυμία του να δραπετεύσει, την αδυναμία του αλλά και το πόσο ελαφρύ είναι. Είναι μια εντυπωσιακή ευθραυστότητα, σε συνδυασμό με μια δύναμη που επιτρέπει ακόμη και το όνειρό μας να πετάμε»...

Επόμενες παραστάσεις στις 10, 13, 19 και 21 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ