Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για το «λουκέτο» στην Παιδιατρική Κλινική

Κινητοποίηση σήμερα από σωματεία και φορείς του νησιού

Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που θεωρούν την Υγεία του λαού και των παιδιών του «κόστος» για το κεφάλαιο και «δαπάνη προς εξορθολογισμό» αποτυπώνεται και στη Σάμο.

Την Τρίτη 2 Απρίλη έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, καθώς δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε για δείγμα. Το κλείσιμο της Παιδιατρικής σηματοδοτεί συγχρόνως και την αδυναμία λειτουργίας της Μαιευτικής Κλινικής, αφού είναι απαραίτητη η παρουσία παιδιάτρου στους τοκετούς και στη διάρκεια παραμονής των νεογνών στην κλινική.

Την ίδια ώρα, σε όλο το νησί υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος σε δημόσια δομή (συγκεκριμένα στο ΚΥ Καρλοβασίου), ο οποίος είναι σε αναρρωτική άδεια.

Κι όλα αυτά σε ένα νησί όπου ο μόνιμος πληθυσμός ξεπερνά τους 33.000 κατοίκους, ενώ μόνο τα προσφυγόπουλα που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί και επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες ξεπερνούν τα 1.000.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου προχώρησε την επόμενη μέρα σε έκτακτη συνεδρίαση, απαιτώντας για πολλοστή φορά να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση. Αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) σήμερα Τρίτη, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία στην πλατεία Πυθαγόρα.

Πεντάωρη στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη κήρυξαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους και όλο το λαό του νησιού να δώσουν μαζικά το «παρών» στην κινητοποίηση. Οπως υπογραμμίζουν, «η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία αλλά το σίγουρο επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής που είχε επισημανθεί κατ' επανάληψη τόσο από το Εργατικό Κέντρο όσο και από τους Συλλόγους Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και άλλους φορείς, στη Βουλή, στο υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου έχει επανειλημμένα κι έγκαιρα επισημάνει σ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υγείας, 2η ΥΠΕ, διοίκηση του νοσοκομείου) τον κίνδυνο από την έλλειψη παιδιάτρων. Μέχρι πρόσφατα στην Παιδιατρική Κλινική εργάζονταν μόνο μία παιδίατρος που είχε μετακινηθεί από το ΚΕΦΙΑΠ κι ένας επικουρικός, ο οποίος παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να μη γίνονται καν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί. Πριν από 15 μέρες σε συνάντηση που είχε ο Σύλλογος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για ψίχουλα, δηλαδή την άμεση προκήρυξη... δύο θέσεων παιδιάτρων.

Επί 7 χρόνια το νοσοκομείο δεν έχει δικούς του παιδίατρους!

«Η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι εγκληματική και οι ευθύνες τους διαχρονικές. Επί 7 χρόνια το νοσοκομείο δεν έχει δικούς του παιδίατρους, λειτουργεί με μετακινούμενους κι επικουρικούς. Κλιμακώνουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει και καλούμε όλους τους φορείς, τον σαμιακό λαό σε συστράτευση με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς για την άμεση στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σάμου αλλά και όλων των μονάδων Υγείας στο νησί μας, με ειδικότητες που τώρα δεν υπάρχουν καν, όπως ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, οδοντίατροι κ.ά.», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Σταμάτης Φιλιππής.

Αιτήματα αιχμής της σημερινής κινητοποίησης είναι τα εξής: Να δοθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση ώστε να επαναλειτουργήσουν η Παιδιατρική Κλινική και η Μαιευτική. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πολυϊατρείο στελεχωμένο και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ