Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΝΑΤΟικοί ... «χουβαρντάδες» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα αναλάβει να «προστατεύσει» τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Οπως διευκρινίζεται, πρόκειται για μια «κοινή πρακτική» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για χώρες που δεν έχουν αεροπορία, όπως η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή. Ηδη η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνει αυτήν τη «δουλειά» στην Αλβανία (από το 2009), στη Βουλγαρία (από το 2014) και στο Μαυροβούνιο (από το 2017).

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, στα τέλη του Μάρτη, ελληνικά «F-16» χρειάστηκε να ...«προστατέψουν» τον εναέριο χώρο της γειτονικής μας Αλβανίας. Ετσι, σε παρέλαση, που έγινε στο κέντρο των Τιράνων με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα έδωσαν το «παρών», πετώντας πάνω από την πόλη.

Ρητά, μας ενημερώνουν διάφοροι «αναλυτές» πως αυτή η «υπηρεσία» εντάσσεται στη λεγόμενη «Εξυπνη Αμυνα» του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία από το ενεργητικό ή τον εξοπλισμό μιας συγκεκριμένης χώρας του ΝΑΤΟ μπορούν να «βρεθούν» στη διάθεση της χώρας αυτής από τους «συμμάχους», εφόσον, βέβαια, αυτή η χώρα το ζητήσει. Ετσι και η Ελλάδα προθυμοποιείται να παρέχει στις γειτονικές ΝΑΤΟικές χώρες τις σχετικές «υπηρεσίες».

Μάλιστα, στα Σκόπια, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θέλει χρήματα γι' αυτήν την «υπηρεσία» της προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή τις ΝΑΤΟικές περιπολίες των ελληνικών μαχητικών πάνω από τις 4 βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο) και πιθανόν και πάνω από το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, ως μια «κοσμογονία» δήθεν υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Καμαρώνοντας, όπως λέει ο λαός μας, σαν γύφτικα σκεπάρνια, ισχυρίζονται πως τάχατες αυτό δείχνει την «ισχύ» της χώρας, την «αναβάθμισή» της στην περιοχή.

Γι' αυτά, ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, όπως:

Από ποιον ανύπαρκτο «εχθρό» κινδυνεύουν αυτές οι βαλκανικές χώρες, ώστε να χρειάζεται να τις προστατεύουν τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα;

Πώς είναι δυνατόν, όταν κάθε χρόνο οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα «συμμαχικά» στο ΝΑΤΟ τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο μετρούνται σε χιλιάδες, οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ να «κοκορεύονται» που στέλνουν τα ελληνικά μαχητικά σε άλλη κατεύθυνση;

Είναι αλήθεια ότι το κόστος πτήσης ενός μαχητικού πολεμικού αεροπλάνου μετριέται σε κάμποσες χιλιάδες ευρώ και πόσο κοστίζει συνολικά το χρόνο αυτή η αεροπορική «προστασία» που αναλαμβάνει να παραχωρήσει αφιλοκερδώς η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ;

Πώς γίνεται, την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν έχει τα κονδύλια για να προσλάβει γιατρούς και εκπαιδευτικούς, να δώσει το Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους, να αποκαταστήσει τις απώλειες του εισοδήματος και των κοινωνικών παροχών, που έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία 10 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, να κάνει την ίδια ώρα «χουβαρνταλίκια» για χατίρι του ΝΑΤΟ;

Η αλήθεια είναι πως τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, μιας και δεν περιμένουμε να πάρουμε απάντηση από εκείνους που αισθάνονται «περήφανοι κολαούζοι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ, στους σχεδιασμούς του οποίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας, έχει ανακηρύξει «εχθρό» του τη Ρωσία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα.

Κανείς δεν μπορεί να χαίρεται για τη μεγαλύτερη «αναβάθμιση» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Είναι επικίνδυνη και στρέφεται σε βάρος του λαού μας και άλλων λαών.

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στην περιοχή και τη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνονται και τονίζουν την ανάγκη έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, καταδίκης των δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ και την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στη μάχη των προσεχών εκλογών.


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
* Ο Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ