Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραπλανητικά καλέσματα και καταστολή σε βάρος των εγκλωβισμένων προσφύγων

Σε Διαβατά και Σταθμό Λαρίσης παρέμεναν συγκεντρωμένοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να φτάσουν στα σύνορα

MotionTeam

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί από την περασμένη Πέμπτη έξω από τη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με σκοπό να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη και από εκεί να περάσουν τα σύνορα, για να πάνε στη συνέχεια στις χώρες που επιθυμούν στην Κεντρική Ευρώπη.

Αρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, που διακινήθηκε από μηχανισμούς που εκμεταλλεύονται την επιθυμία τους να φύγουν από την Ελλάδα. Διανυκτέρευσαν σε σκηνές και υπνόσακους, στα γύρω χωράφια, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

Μετά την πρώτη επίθεση στους πρόσφυγες με χημικά και μικροτραυματισμούς από την Αστυνομία την περασμένη Πέμπτη, νέα ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι πρόσφυγες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματά τους και κινήθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει περιμετρικά την περιοχή και δεν επέτρεπαν ούτε την είσοδο ούτε την έξοδο από το στρατόπεδο.

Την Παρασκευή επισκέφτηκε τον χώρο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν όσοι πρόσφυγες έφτασαν τα τελευταία 24ωρα έξω από τη δομή των Διαβατών, αλλά και όσοι συνωστίζονται μέσα στη δομή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δομή είναι υπερπλήρης και ήδη 500 πρόσφυγες που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα ζουν σε αντίσκηνα.

Ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στα Διαβατά, ξεκαθάρισε όμως ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.

Συγκέντρωση προσφύγων και στο Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα

Παράλληλα, από το πρωί της Παρασκευής, πρόσφυγες με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν και στο Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, για να ταξιδέψουν με το τρένο προς τη Βόρεια Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι κι αυτοί στο παραπλανητικό διαδικτυακό κάλεσμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πρόσφυγες είχαν βγάλει εισιτήρια για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στα Διαβατά και την Ειδομένη, αλλά η Αστυνομία είχε δώσει εντολή να μην τους επιτραπεί να μπουν σε τρένα. Ετσι οι δεκάδες πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν καταλαμβάνοντας τις γραμμές του τρένου. Διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν στο σημείο και στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλούσαν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν, ενώ η εταιρεία είχε διακόψει από το πρωί όλα τα δρομολόγια.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά, στο πλαίσιο των αντιδραστικών συμφωνιών που έχει υπογράψει και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος σε όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου, είπε ότι «πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους, που με πολύ κόπο αλλά με μεγάλη και ανοιχτή καρδιά τους φιλοξενεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org