Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιταχύνονται αναδιατάξεις στον αστικό πολιτικό χάρτη

Οι τοπικές εκλογές που έγιναν στις 31 Μάρτη στην Τουρκία επιβεβαίωσαν την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χάρτη, με φόντο γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, μέσα στους οποίους το τουρκικό κεφάλαιο προσπαθεί να υπερασπιστεί τα στρατηγικά του συμφέροντα.

Το κυβερνών κόμμα του Ρ. Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, έχασε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αγκυρα (βέβαια κατέθεσε ενστάσεις και εξέταζε αίτημα συνολικής επανακαταμέτρησης) τις οποίες έλεγχε για πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο, πανεθνικά, συγκράτησε τα ποσοστά του και «επισφράγισε» τη συνεργασία του με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, αποσπώντας μάλιστα και δήμους όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο.

Το σοσιαλδημοκρατικό CHP επικράτησε σε «κάστρα» του ΑΚΡ (εκτός από Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, και στην Αττάλεια - εκλογική περιφέρεια του ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου). Σημειωτέον, αυτήν τη φορά στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ξεχώρισε η συμμαχία όχι απλά του CHP με το φιλελεύθερο ΙΥΙ αλλά και η σιωπηρή του «σύμπραξη» με το HDP, στο όνομα τού «να φύγει ο Ερντογάν».

Τις ενδοαστικές διεργασίες αναδεικνύουν άλλωστε και νέες πολιτικές δυνάμεις που δημιουργήθηκαν πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες, όπως το κεντροδεξιό «Νέο Κόμμα» που ξεπήδησε από πρώην στελέχη του ΑΚΡ, από «ομάδα ανθρώπων με υψηλή αίσθηση ευθύνης, που θεωρεί ότι την τελευταία 16ετία η κυβέρνηση του ΑΚΡ έγραψε ιστορία με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, αλλά τώρα έχει κουραστεί», αλλά και το DSP - Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα - που ξεπήδησε από το CHP.

Συνολικά, το ΑΚΡ βγήκε πρώτο σε 15 μητροπολιτικούς δήμους (από 18 που είχε), ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό CHP σε 11, από 6.

Από τη μεριά του, το ΚΚ Τουρκίας (TKP) απέσπασε νέα σημαντική εμπειρία από την εκλογική μάχη και παρά τις προκλήσεις και τις απαγορεύσεις συγκέντρωσε πάνω από 130.000 ψήφους, με αξιοσημείωτη αύξηση σε Ούρλα, Σμύρνη, Μπεσίκτας, Μπάλτσοβα. Μάλιστα, στον ευρύτερο δήμο του Ντερσίμ της κεντροανατολικής Τουρκίας, με 86.000 κατοίκους, εκλέχτηκε δήμαρχος ο συνεργαζόμενος με το ΤΚΡ Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, με 32,41% μπροστά από τους υποψηφίους των HDP, CHP και AKP που πήραν 27,97%, 20,95% και 14,76% αντίστοιχα.

Σε χαιρετιστήριο μήνυμά του προς το ΚΚ Τουρκίας, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε τη σημασία της μάχης του ΤΚΡ, αφού «αντιπάλεψε τα αστικά παιχνίδια, αντιστάθηκε στην αστική πίεση και κατάφερε να δώσει μια γερή μάχη, διαφωτίζοντας το λαό της Τουρκίας για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, διακηρύσσοντας το δρόμο της πάλης με την αστική εξουσία, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, προβάλλοντας τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο - το σοσιαλισμό!». Ακόμα, «αξιοποίησε την εκλογική καμπάνια στην Τουρκία για να απλώσει ρίζες σε δεκάδες νέες εργατικές και λαϊκές συνοικίες, κάτι που αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για την ενδυνάμωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα σας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org