Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξή τους σημαίνει κέρδη για το κεφάλαιο και βάσανα για το λαό

Κάλεσμα στο λαό να αφήσει πίσω τα ψεύτικα διλήμματα και να κάνει τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού με αφορμή το «αναπτυξιακό συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά ανέλαβε να διοργανώσει τελικά την «αναπτυξιακή» φιέστα που η κυβέρνηση δεν είχε πραγματοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι. Από το «αναπτυξιακό» αυτό συνέδριο που διοργανώνει θα περάσουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων για την πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είχε τολμήσει να πραγματοποιήσει εξαγγελθέν «αναπτυξιακό» συνέδριο στον Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι. Οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα ενάντια στα καζάνια του θανάτου διαμόρφωναν ένα κλίμα που δεν διευκόλυνε την κυβερνητική προπαγάνδα. Δεν είναι εύκολο όταν αγωνίζονται εργαζόμενοι, όταν απλώνεται ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από το λαό και τη νεολαία να βγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη για να πουλήσουν το «παραμύθι» της «δίκαιης ανάπτυξης».

Σήμερα, ενάμιση περίπου μήνα πριν από τις εκλογές, τα κυβερνητικά στελέχη επανέρχονται να «πουλήσουν» το ίδιο παραμύθι, το ίδιο ψέμα (...)

Στον Πειραιά έχουμε πείρα από την ανάπτυξή τους...

Το λιμάνι του Πειραιά το 2018 σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας. Η κερδοφορία του στηρίχθηκε στην υπερεκμετάλλευση των εργατών και την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους: Μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, εντατικοποίηση, εργατικά «ατυχήματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού είχαν εξαιρεθεί από τα βαρέα και ανθυγιεινά και μόνο ο αγώνας και η πάλη τους επέβαλαν την ένταξή τους (...)

Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι 1ο στον κόσμο. Αυτή η πρωτιά έχει στηριχθεί στο ξεζούμισμα των ναυτεργατών: Στις περισσότερες κατηγορίες των ναυτεργατών δεν υπάρχει ΣΣΕ, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις που γεννούν κινδύνους για εργαζόμενους και επιβάτες είναι γεγονός, ενώ από δίπλα είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις των εφοπλιστών. Πρόσφατα η κυβέρνηση καθιέρωσε την εθελοντική (!) φορολογία στους εφοπλιστές, την ώρα που τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους τούς περιμένουν 130.000 πλειστηριασμοί την επόμενη τριετία.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος η κερδοφορία των ναυπηγείων και των εργολάβων επισκευής στηρίζεται στην καταπάτηση της ΣΣΕ, που με αγώνα υπογράφτηκε, ενώ με το πρώτο «φούντωμα» των εργασιών θρηνήσαμε νεκρούς εργάτες, καθώς για την εργοδοσία και την κυβέρνηση τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι κόστος. Σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική την τοπική ΣΣΕ που κατέκτησαν οι μεταλλεργάτες, με μπροστάρη το συνδικάτο τους (...)

Τα καζάνια του θανάτου σε Πέραμα και Δραπετσώνα ενεργοποιούνται, ο κίνδυνος για την υγεία αλλά και για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης είναι υπαρκτός (...)

Ο λαός να απορρίψει τα καλέσματα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για ταξική ειρήνη, που λέει «τώρα που έρχονται δουλειές καθίστε φρόνιμα και εμείς είμαστε εδώ». Δεν θα βάλουμε «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», την κυβέρνηση που μας έχει τσακίσει να παρουσιάζεται ως εγγυητής λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Πειραιάς είναι πεδίο επικίνδυνων αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπωλιακούς ομίλους. Ο λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να μη στοιχηθεί πίσω από το ένα ή το άλλο μπλοκ επιχειρηματικών συμφερόντων, προσδοκώντας τάχα οφέλη, που όμως δεν θα έρθουν ποτέ.

...έχουμε πείρα και από το πώς να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Οι ναυτεργάτες με πάλη και αγώνα εδώ και χρόνια, συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά σωματεία, τραβούν το δρόμο που αποκαλύπτει το πώς και από τίνος τη δουλειά γίνεται το «θαύμα της ναυτιλίας». Τσακίζοντας στην πράξη την καταστολή και τις απανωτές επιστρατεύσεις που γίνονται για χάρη των εφοπλιστών.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μετά από 9μηνο αγώνα υπογράφηκε τοπική ΣΣΕ και σήμερα με αγώνα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, με τον εργάτη να μπορεί να γυρνά σπίτι του, στην οικογένειά του ζωντανός.

Στο λιμάνι η οργάνωση και ο αγώνας των λιμενεργατών ανάγκασαν το μονοπώλιο της COSCO και την κυβέρνηση να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οδήγησαν στην ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και τώρα με πάλη θα συνεχίσουν οι εργάτες για να αποσπάσουν δικαιώματα (...)

Για την ανάπτυξη του Πειραιά υπάρχουν δύο δρόμοι

Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης σημαίνει συσσώρευση κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ό,τι «ξεροκόμματο» περισσέψει στο λαό, αυτό λένε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει την παραμονή όλου του αντιλαϊκού και αντεργατικού οπλοστασίου που έχει φτιαχτεί με τους μνημονιακούς νόμους (...)

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα αναδείξει ότι οι βασικοί στόχοι της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν για τον Πειραιά εστιάζουν στην προσπάθεια να αναβαθμιστεί το λιμάνι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού να αναδειχθεί η χώρα σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και παράλληλα να αξιοποιηθεί το λιμάνι ως παράγοντας ώθησης σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα. Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, όμως η παραπάνω στόχευση υπηρετεί την υλοποίηση του γενικότερου σχεδίου της αστικής τάξης για την περιβόητη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας. Αυτή η στόχευση όχι μόνο αγνοεί τα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας αλλά έχει ως προαπαιτούμενο το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων (...)

Ο λαός πρέπει να βαδίσει τον δικό του δρόμο...

Η βαρβαρότητα που βιώνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, όλοι αυτοί που ζουν από το δικό τους κόπο, δεν μπορεί να βρει διέξοδο στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκός (...)

Σήμερα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, με βάση τις υποδομές και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα, μπορούμε να διασφαλίσουμε συνθήκες που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Ορος και προϋπόθεση είναι να σταματήσει να λειτουργεί η οικονομία με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, οι υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να υλοποιηθεί ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής, της οικονομίας απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Ενας σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει στον καθένα σταθερή δουλειά, θα εξασφαλίζει λιγότερες ώρες εργασίας με καλύτερες αμοιβές, περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, δωρεάν ποιοτικές παροχές Υγείας, Πρόνοιας, μόρφωση και αναψυχή για όλους (...)

Μόνο σε τέτοιες συνθήκες ο Πειραιάς, όλα τα λιμάνια της χώρας, τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το σύνολο των υποδομών θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν και να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε κάποιους άλλους τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας.

Η λύση σήμερα βρίσκεται στον κοινό αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, ανέργων, της νέας γενιάς. Διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν να ανοίξουν το δρόμο για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Ο αγώνας αυτός πρέπει να αγκαλιάσει κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε γειτονιά. Για να μαζικοποιηθούν τα εργατικά σωματεία, να οργανώσουν μαχητικά την πάλη τους, να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί, σε αντιπαράθεση με τις πραγματικές αιτίες για τα δεινά που βιώνουμε, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο.

Είναι ο δικός μας μονόδρομος. Ο δρόμος αυτός έχει μόνο ένα προαπαιτούμενο, να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για να βγάλουμε από τη μέση τα «παράσιτα», τους «κηφήνες» που ζουν από το δικό μας κόπο. Αυτό το καθήκον είναι δικό μας, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των νέων ανθρώπων.

Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μια ευκαιρία να εκφραστεί αυτή η λαϊκή αγανάκτηση αλλά και η λαϊκή θέληση για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τα παιδιά του.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού - Κάνουμε την πραγματική διαφορά!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ