Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αμφιλεγόμενη» συνάντηση Τσαβούσογλου - Πομπέο

Αγκυρα και Ουάσιγκτον ...διαφωνούν για το περιεχόμενο της συνάντησης

Οι δύο υπουργοί μετά την προχτεσινή τους συνάντηση

Copyright 2019 The Associated

Οι δύο υπουργοί μετά την προχτεσινή τους συνάντηση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες των Τουρκίας - ΗΠΑ, που αναδείχτηκαν πολύ χαρακτηριστικά και κατά την έναρξη της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ, - με τις σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις των αντιπροέδρων τους - φάνηκαν ξανά χτες μετά τη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχτές το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) για το περιεχόμενο της οποίας οι δύο πλευρές εξέδωσαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις.

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο, δήλωσε ότι σε αυτήν ο Πομπέο «εξέφρασε στήριξη για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για τη βορειοανατολική Συρία, αλλά και προειδοποίησε για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης στην περιοχή». Ακόμα ότι ο Πομπέο κάλεσε «για τη σύντομη διευθέτηση των υποθέσεων» που αφορούν Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται άδικα, «συμπεριλαμβανομένου του Σερκάν Γκολτζ (σ.σ. ακόμα μία περίπτωση που οι τουρκικές αρχές συνδέουν με την "τρομοκρατία") όπως και μελών του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία». Επιπλέον, ο Πομπέο «συζήτησε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανή απόκτηση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος "S-400" από την Τουρκία» ενώ, τέλος, και «οι πιθανές οικονομικές ευκαιρίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε δική του ανακοίνωση, αντικρούοντας ανοικτά την Ουάσιγκτον και υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αγκυρα, «η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προφανώς ετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών Τσαβούσογλου και Πομπέο όχι μόνο αποτυγχάνει να αποτυπώσει το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά αναφέρεται ακόμα σε θέματα που ούτε καν θίχτηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση. Τέτοια θέματα έχουν δημιουργηθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις». Και η τουρκική πλευρά καταλήγει: «Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί τέτοιες ανακοινώσεις να προετοιμάζονται με μεγαλύτερη φροντίδα, αλλά και να αποφεύγεται η αναφορά σε ζητήματα που δεν τέθηκαν στις συναντήσεις».

Οι «τόνοι» των ανακοινώσεων είναι ενδεικτικοί των τριβών ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είναι γνωστό ότι διατηρούν σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως η επόμενη μέρα στη Συρία, το Κουρδικό, η στάση απέναντι στο Ιράν και άλλα, με τα οποία αλληλεπιδρούν οι «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που προωθεί η Αγκυρα, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειάς της.

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν

Κι ενώ οι αμερικανοτουρκικές εντάσεις συνεχίζονται, με αιχμή και τη συμφωνία για τους ρωσικούς «S-400», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα βρεθεί τη Δευτέρα 8 του μήνα στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τρίτη φορά μέσα στο 2019. Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν το Ανώτατο Συμβούλιο διμερούς Συνεργασίας και θα εγκαινιάσουν διμερείς πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η Αγκυρα μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και να ακυρώσει τη συμφωνία για τους «S-400», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε «δεν ανησυχώ».

Να σημειωθεί ότι χτες αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωναν (ανώνυμα) ότι οι πρώτες παραδόσεις τμημάτων των «S-400» θα αρχίσουν αυτόν τον Ιούνη και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλη. Οσον αφορά στην εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων των «F-35», ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αυτή συνεχίζεται κανονικά στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ