Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι βόλι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιόδευσαν η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Μιχάλης Σελέκος

«Εσάς βλέπουμε συνέχεια στο πλευρό μας», «μπορεί να μη συμφωνώ με όλα όσα λέει, αλλά ναι, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε πάντα δίπλα μας», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ακούσαμε από εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου χτες περιόδευσε η βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου. Μαζί της ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φέρει τη σφραγίδα των ανταγωνισμών ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους και έχει πρόσχημα κάποιες κρατικές ενισχύσεις του ...1996, το άλλοτε μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατ. Μεσογείου τώρα εκποιείται κομμάτι - κομμάτι. Ηδη έχει πωληθεί η Νο 3 πλωτή δεξαμενή του, ενώ η Νο 5, που μπορεί να «υποδεχτεί» πλοία έως και 500.000 τόνων, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κ.ο.κ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν να δουν κανονικό μισθό από το 2012. Μέχρι το 2014 η εργοδοσία, δηλαδή τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM - «Thyssen»), έθεσε τους εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία με δουλειά 4 μέρες το μήνα. Αρχές του 2015 ανέλαβε το 65% της μισθοδοσίας τους το υπουργείο Αμυνας, λόγω του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει το ναυπηγείο και υποτίθεται ότι το υπόλοιπο θα το πλήρωνε η εργοδοσία. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν τους έχει καταβάλει «μία». Συνολικά τους οφείλονται δεδουλευμένα ύψους 174 εκατ. ευρώ!

Το ναυπηγείο «ρημάζει», αφού η εργοδοσία «αξιοποιεί» μόνο το κερδοφόρο γι' αυτήν τμήμα που εκτελεί το πρόγραμμα του ΠΝ (κατασκευή, επισκευή υποβρυχίων), ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και έχοντας την αβάντα της συνδικαλιστικής ηγεσίας του σωματείου, αναζητά νέο ...«επενδυτή σωτήρα» και ήδη κάνει παζάρια με εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε στα περισσότερα τμήματα του ναυπηγείου, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο. Οπως αναφέρθηκε, στις 30 Δεκέμβρη, που ολοκληρώνεται η εκτέλεση του προγράμματος του ΠΝ, δεν αποκλείεται να βρεθούν «στον αέρα», αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Η Δ. Μανωλάκου κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την τεράστια πείρα που έχουν συσσωρεύσει. Για τις Οδηγίες της ΕΕ σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας και πού οδήγησαν, για το ρόλο όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της σημερινής, που εφαρμόζοντας τις Οδηγίες αυτές, έγιναν οι «ντίλερς» επιχειρηματικών συμφερόντων βγάζοντας κάθε φορά τα ναυπηγεία στο «σφυρί», με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους και τις θέσεις εργασίας τους, αφού ο κάθε «επενδυτής» τους θέλει και φτηνότερους. Αλλά και για αυτές τις υποδομές που έχουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και οι οποίες αν «ήταν κοινωνική ιδιοκτησία», σημείωσε, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην κάλυψη σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ανέφερε ότι το ναυπηγείο είναι «φιλέτο» για τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν τέτοιες υποδομές στους ανταγωνισμούς τους για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις τους, αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, εκθέτοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους.

«Αν θέλετε να δώσετε δύναμη στις διεκδικήσεις σας, ρίξτε στις κάλπες τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Είναι βόλι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Σκεφτείτε με βάση τα συμφέροντα της οικογένειάς σας, της τάξης σας, ότι χωρίς εσάς γρανάζι δεν γυρνά», σημείωσε.

«Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που στηρίζει την εργατική τάξη και παίρνει πνοή από την εργατική τάξη. Γι' αυτό ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να δει με ποιους πρέπει να πάει. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να ενισχύει τα κόμματα που είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που εφαρμόζουν τους σχεδιασμούς της ΕΕ για τα ναυπηγεία», τόνισε ο Μ. Σελέκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα(3/4/2019)
Δυνατό ΚΚΕ γιατί αυτό είναι το όπλο του λαού(18/9/2015)
Πέφτει στο νερό ενώ «βυθίζονται» ναυπηγεία και εργαζόμενοι(4/10/2014)
Αδηλο το μέλλον εργαζομένων και Ναυπηγείου(13/6/2014)
Τους καλούν για δουλειά με ημερομηνία λήξης(18/4/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org