Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά

Περιοδεία στο χώρο πραγματοποίησε η Δ. Μανωλάκου, μαζί με τον Μ. Σελέκο

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά ανέδειξε η περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στο χώρο η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Την συνόδευσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος.

Η επίσκεψη της Δ. Μανωλάκου στον καταυλισμό έγινε ένα 24ωρο μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί σε σκηνή, όπου ζούσε πενταμελής οικογένεια από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του πατέρα και ενός από τα παιδιά, το οποίο νοσηλεύεται με πολλαπλά εγκαύματα στο Νοσοκομείο «Παίδων».

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τη διοίκηση του καταυλισμού, η οποία ανήκει στο υπουργείο Αμυνας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και με τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, στις αρχές του Μάρτη μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά 469 ξεριζωμένοι από τα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου, κυρίως οικογένειες από το Αφγανιστάν αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί πρώτα οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία αυτών των οικογενειών.

Μεταφέρθηκαν εκεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με το πρόσχημα ότι πρόκειται για «τράνζιτ», δηλαδή μεταφερόμενους με προορισμό άλλους καταυλισμούς, και ότι η διαμονή τους στον Σκαραμαγκά θα ήταν ...προσωρινή.

Οι πρόσφυγες δείχνουν τα καμένα έγγραφά τους
Οι πρόσφυγες δείχνουν τα καμένα έγγραφά τους
Στοίβαξαν τους «μεταφερόμενους» σε αντίσκηνα, αλλά και στα υπάρχοντα εμπορευματοκιβώτια, που για να χωρέσουν αύξησαν τα άτομα που μένουν σε αυτά από 4 και 5 στα 8, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες τους, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς.

Οι εργαζόμενοι του καταυλισμού, όλοι συμβασιούχοι, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες κάτω από απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες ώστε να νιώσουν οι πρόσφυγες του καταυλισμού ότι είναι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ από περίπου 20 έχουν μείνει 9 για 2.600 ανθρώπους, χώρια τους μεταφερόμενους.

Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε θέση μεταφραστή (!), ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Τέτοιες ειδικότητες, που είναι άκρως απαραίτητες στον καταυλισμό, μπορούν να έχουν μόνο οι ΜΚΟ, που κυριαρχούν στο χώρο.

Χαρακτηριστικό για τη στάση αυτών των οργανώσεων είναι το γεγονός ότι μία απ' αυτές, η DRS, με διάφορα προσχήματα αρνήθηκε να διαθέσει μεταφραστή ώστε να μπορέσει το κλιμάκιο του ΚΚΕ να συνομιλήσει με τις οικογένειες από το Αφγανιστάν.

Παρ' όλα αυτά, η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατάφερε να συνομιλήσει μαζί τους. Οπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, «νιώθουμε παραπεταμένοι», «είμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου», κάνοντας αναφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει».

Η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι δεν φτάνει που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνη για τον ξεριζωμό και την οδύσσεια των προσφύγων και μεταναστών και έχει συμφωνήσει με την ΕΕ για τον εγκλωβισμό τους εδώ, ευθύνεται και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους. Ειδικά για τους «μεταφερόμενους» χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαμονή των ανθρώπων αυτών σε σκηνές, καταδικάζοντας το γεγονός ότι η μεταφορά τους έγινε χωρίς πρώτα να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την παραμονή τους. Επισήμανε ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι δίκαιες και ότι «είναι δικαίωμά τους να διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, περίθαλψης και προστασίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση προσφύγων με αφορμή εξώσεις από τα σπίτια που μένουν(2019-03-14 00:00:00.0)
Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες(2018-06-19 00:00:00.0)
Πυρκαγιά κοντά σε καταυλισμό προσφύγων(2017-10-03 00:00:00.0)
Κάλεσμα στα σωματεία για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες(2016-12-04 00:00:00.0)
Σε κλοιό ασφυξίας και αστυνομοκρατίας(2008-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ