Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
«Σε κίνδυνο» η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι «τριβές» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ με επίκεντρο την αγορά των ρωσικών συστημάτων «S-400» (που η Αγκυρα λέει ότι είναι «τελειωμένη υπόθεση»), που φυσικά αποτελούν εκδήλωση βαθύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς Τζούνιορ επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αγορά των "S-400" από την Τουρκία είναι απαράδεκτη», ενώ - αναδεικνύοντας την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον - είπε ότι πλέον εξετάζονται και εναλλακτικές για τα τμήματα των (πολεμικών αεροσκαφών της Lockheed Martin) «F-35» που μέχρι σήμερα κατασκευάζονταν σε συνεργασία με τουρκικές βιομηχανίες. Οπως είπε, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας «έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει έναν συνετό σχεδιασμό του προγράμματος και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του "F-35". Αναπτύσσονται ήδη δευτερεύουσες πηγές εφοδιασμού για τα μέρη που κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε λύπη «για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συνεργασία μας με την Τουρκία για τα "F-35"», αναφέροντας πως η Ουάσιγκτον «λαμβάνει συνετά βήματα για να προστατέψει τις από κοινού επενδύσεις μας σε αυτή την κρίσιμη τεχνολογία». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο σημαντικός μας διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά μέχρι (οι Τούρκοι) να εγκαταλείψουν την παραλαβή των "S-400", οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις παραδόσεις και τις εργασίες που συνδέονται με την ενεργοποίηση της λειτουργικής ικανότητας της Τουρκίας στα "F-35". Αν η Τουρκία παραλάβει τους "S-400", η συνέχιση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα των "F-35" είναι σε κίνδυνο». Να σημειωθεί πάντως ότι αργότερα ο ίδιος ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε πεπεισμένος «ότι θα τακτοποιήσουμε τα πράγματα με τους στρατηγικούς εταίρους μας».

Η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, όχι απλά για την κατασκευή των «F-35» και την ολοκλήρωση της παράδοσης δεκάδων τέτοιων αεροσκαφών που η Αγκυρα έχει παραγγείλει από την αμερικανική πολυεθνική, παραμένει ζήτημα σφοδρών παζαριών, με δεδομένα τα ισχυρά εκατέρωθεν συμφέροντα που και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι εξαρτώνται από τη διατήρηση των δεσμών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ