Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ζελένσκι και Ποροσένκο πέρασαν στο δεύτερο γύρο

Ο ηθοποιός και επιχειρηματίας στο χώρο του θεάματος Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Copyright 2018 The Associated

Ο ηθοποιός και επιχειρηματίας στο χώρο του θεάματος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΚΙΕΒΟ.--

Σε περίοδο έντονης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία διεξήχθησαν, την Κυριακή, οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, θα ακολουθήσει β' γύρος στις 21 Απρίλη. Η συμμετοχή κινήθηκε στο 64%.

Στο 80% της καταμέτρησης, πρώτος αναδεικνύεται ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, από το κόμμα «Υπηρέτης του λαού» (έχει πρωταγωνιστήσει σε ομώνυμη τηλεοπτική σειρά) με 30,4%. Ο Ζελένσκι εστίασε προεκλογικά στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», είναι υπέρμαχος της συμμαχίας με ΗΠΑ και ΕΕ και της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας μάλιστα δημοψήφισμα που θα κατοχυρώσει αυτή την πορεία της χώρας, ώστε να μην μπορεί να αναθεωρηθεί από οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή.

Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται ο σημερινός «ανεξάρτητος» Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, με 16%, ο οποίος έχει δεσμευτεί να βάλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να «ανακαλέσει» τον έλεγχο της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και να μην επιτρέψει την αυτονόμηση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονμπάς στα ανατολικά.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, από το κόμμα «Πατρίδα» με 13,2% και ακολουθούν ο Γιούρι Μπόικο από την «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - For Life» με 11,5%, ο Ανατόλι Γκρίτσενκο (Πολιτική Θέση) με 7% κ.ά.

Η Ουκρανία έχει στρατηγική σημασία για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως ανάχωμα στη «ρωσική επιρροή» και έχει λάβει οικονομική «στήριξη» (δάνεια) πολλών δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο «προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Χτες, μόλις μια μέρα μετά τις εκλογές, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, θύμισε τη «στενή συμμαχία με την Ουκρανία και τη Γεωργία» και δήλωσε πως «κάποια μέρα ελπίζω να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία ξεκίνησε χτες αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα της παράλληλης καταμέτρησης που διεξάγει η ομάδα του Ζελένσκι διαφωνούν με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής σε διάφορες περιοχές (Κίεβο, Οδησσό, Βινίτσια κ.α.) δηλώνοντας «έτοιμη να υπερασπιστεί τα αποτελέσματα, ακόμη και στα δικαστήρια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ