Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει «μηδενική ανάπτυξη»

ΡΩΜΗ.--

Μηδενικός αναμένεται το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα είπε και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Τζιοβάνι Τρία, που συνδέοντας την κατάσταση με την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, και η Ιταλία το 2019 οδηγείται προς το μηδέν... Η Γερμανία καταγράφει επιβράδυνση και, κατά συνέπεια, το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ιταλίας καταγράφει επίσης επιβράδυνση. Και, καθώς η Ιταλία εδώ και χρόνια καταγράφει ανάπτυξη μία μονάδα λιγότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οδηγούμαστε προς το μηδέν».

Μέχρι πρόσφατα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούσαν ότι η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ θα έφτανε το 2019 το 0,6%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 0,2%. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, η Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων («Confindustria») ανακοίνωσε ότι προβλέπει τελμάτωση της ανάπτυξης της χώρας για το 2019 και αύξηση μόλις σε 0,4% το 2020.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερουσία της χώρας υιοθέτησε νόμο που διευρύνει την έννοια της «νόμιμης άμυνας» και μεταξύ άλλων περιορίζει τις διώξεις σε βάρος προσώπων που ανοίγουν πυρ εναντίον κάποιου που μπήκε στο χώρο ιδιοκτησίας τους. Μέχρι σήμερα, όσοι αντιμετώπιζαν τέτοιες κατηγορίες έπρεπε να αποδείξουν πως ο εισβολέας δημιουργούσε άμεση φυσική απειλή, αλλά με τον νέο νόμο αναγνωρίζεται «κατάσταση σοβαρής αναστάτωσης» και δικαιολογούνται πυροβολισμοί χωρίς προειδοποίηση. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει μεταξύ άλλων δωρεάν δικαστικά έξοδα και έξοδα υπεράσπισης σε όσους τραυμάτισαν ή σκότωσαν εισβολέα στην ιδιοκτησία τους και επικαλούνται νόμιμη άμυνα. Ο νόμος έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από δικαστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εισάγει «επικίνδυνους αυτοματισμούς και περιορίζει τα περιθώρια ερμηνείας των δικαστών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ